Senaste foruminläggen

Grönt ljus för must i påsk

Grönt ljus för must i påsk

Livsmedelsverket har undersökt glutenhalten i åtta julmuster, två svagdrickor och 48 öl. I sex julmuster fanns inget gluten och i de övriga två var halten lägre än gränsvärdet för glutenfritt på 20 milligram per liter.
– Det går alltså bra att dricka måttliga mängder must även om man är glutenintolerant, och det är ju goda nyheter så här till påsk, säger Ylva Sjögren Bolin som är kemist på Livsmedelsverket.

Den som har celiaki ska undvika vete, råg och korn, men många med celiaki undrar om de ändå kan dricka exempelvis öl och must. Därför har Livsmedelsverket undersökt glutenhalten i julmust (som är detsamma som påskmust), svagdrickor och öl. Halten av gluten i öl varierade, delvis beroende på vilka sorters spannmål som används. En fjärdedel av de undersökta ölen hade halter runt eller under gränsvärdet.

Must

Julmust innehåller maltextrakt och arom från malt. Malt görs vanligtvis av korn som innehåller gluten. I sex julmustsorter påvisades inte gluten och två fabrikat hade halter under 20 mg gluten/liter.

Öl

Öl bryggs vanligen på kornmalt, en del på malt av vete och några innehåller även ris och majs. Livsmedelsverket undersökte ljus och mörk lager, ale, porter, stout, veteöl, alkoholfri öl och glutenfri öl.  I veteöl varierade glutenhalten mellan 2000 och 5900 mg gluten/liter, medan glutenhalten i öler med enbart kornmalt inte översteg 220 mg gluten/liter. I de två öl som innehöll spannmålen majs, ris respektive durra påvisades inte gluten överhuvudtaget.

Tre olika tillverkningsdatum analyserades av majoriteten av ölsorterna och resultaten är ett medelvärde av dessa analyser. Glutenhalten skiljer sig något åt mellan olika tillverkningsdatum. I tabellen nedan ser du ölsorterna som undersöktes. 

Svagdricka

Svagdricka innehåller precis som öl kornmalt och resultaten visade att glutenhalterna i svagdricka varierar runt 100 mg/liter.

– Även om en dryck innehåller glutenhalter som bara överstiger gränsvärdet lite kan man ändå få i sig för mycket gluten, särskilt från något man dricker – det är lättare att dricka en liter än att äta ett kilo mat. Det är också individuellt hur mycket gluten man tål som glutenintolerant. Därför är det bra att rådgöra med sin läkare eller dietist huruvida man kan dricka vissa ölfabrikat, säger Ylva Sjögren Bolin som är kemist på Livsmedelsverket.

 

Källa och tabell: Livsmedelsverket
Bild:
CarlsbergSkrevs: 20:29 den 26 mars 2013 | I kategorin: Nytt om produkter | Skriv ut

Recept

Matjessillsallad med äpplen

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com