Senaste foruminläggen

Årets pollenmätningar är igång

Årets pollenmätningar är igång

Pollenmätningarna är ett vårtecken för alla som är allergiska mot pollen. Med hjälp av mätningarna kan vi hålla koll på vilka pollen som är på gång och hur höga halterna beräknas bli. Men pollenstationerna är ingen självklarhet.

I Sverige är ca 25 procent av befolkningen allergiska mot pollen. De vanligaste allergiframkallande pollensorterna kommer från lövträd som björk, al och hassel och från gräs och gråbo.

Pollenprognoser är ett utmärkt hjälpmedel för allergiker. Tack vare pollenstationerna över hela landet kan information om pollenhalter samlas in och tolkas, vilket bland annat palynologiska laboratoriet vid Naturhistoriska riksmuseet gör. På deras hemsida hittar du pollenrapporter och intressanta fakta. Där kan du även läsa om och se bilder på olika allergiframkallande växter.

Men pollenstationerna är ingen självklarhet. Flera av dem har varit nedläggningshotade i omgångar eftersom de saknat finansiärer. Astma- och Allergiförbundet har arbetat i flera år för att säkra pollenstationerna och i slutet av mars beslutade regeringen att satsa 1,3 miljoner på pollenmätningar.

– Oerhört glädjande! Vi är glada att regeringen har lyssnat på oss. Det här gynnar alla som är pollenallergiska, säger Ingalill Bjöörn som är ordförande i Astma- och Allergiförbundet.

I vår länksamling hittar du länkar till olika pollenprognoser och sidor som handlar om pollen och pollenallergi.

Källor: Astma- och Allergiförbundet, Naturhistoriska riksmuseet, mjölkfri.com

Foto: Shutterstock

 


Skrevs: 20:01 den 8 april 2013 | I kategorin: Omvärld | Skriv ut

Recept

Hamburgerbröd

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com