Senaste foruminläggen

5500 år gamla gener för laktostolerans funna i Västergötland

5500 år gamla gener för laktostolerans funna i Västergötland

Större delen av jordens befolkning är laktosintoleranta och vi nordbor är några av de få undantag som kan dricka mjölk utan att bli dåliga. Det vet vi sedan tidigare. Men nu har svenska arkeologer hittat genen för laktostolerans (dvs att man kan bryta ned mjölksockret) i 5500 år gamla benrester från Västergötland, uppger Svenska Dagbladet.

Det är första gången genfyndet görs i förhistoriska ben, ben som har grävts fram i Frälsegårdens gånggrift vid Falköping i Västergötland. Fyndet kan hjälpa till att ge svar på varför laktostoleransen en gång uppstod och varför.

De svenska arkelogernas fynd kommer att användas i ett forskningsprojekt inom EU - LeCHE–projektet - vilket består av 14 forskargrupper i Danmark, Frankrike, Storbritannien, Sverige och Tyskland. Inom projektet ska man undersöka laktostolerans och vilken betydelse mjölkproduktionen har haft för Europas utveckling.

Fakta: LeCHe står för Lactase persistence and the early Cultural History of Europe

Läs hela artikeln på Svenska Dagbladets hemsida

Läs mer om forskningsprojektet på LeCHE:s hemsida (på engelska)Skrevs: 10:59 den 22 januari 2008 | I kategorin: Forskning | Skriv ut

Recept

Köttbullar, 40-50 st

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com