Senaste foruminläggen

Orsaker till barns celiaki studeras

Orsaker till barns celiaki studeras

Brister i immunförsvaret och obalans i tarmfloran kan ligga bakom celiaki, glutenintolerans, hos barn. Dessutom kan vissa barn med celiaki även vara överkänsliga mot havre. Det visar en studie från Umeå universitet.

Celiaki, glutenintolerans, är en livslång inflammatorisk tarmsjukdom som kan debutera när som helst i livet. Sjukdomen orsakas av en intolerans mot glutenproteiner i vete, råg och korn. Idag är en livslång strikt glutenfri diet den enda behandling som finns för att läka inflammationen i tarmen.

Immunförsvaret spelar viktig roll

Veronika Sjöberg är doktorand vid institutionen för klinisk mikrobiologi vid Umeå universitet och har sedan tidigare en magisterexamen i biokemi. I sin studie har hon arbetat för att identifiera möjliga riskfaktorer för celiaki och för att förstå de immunologiska mekanismer som pågår vid aktiv sjukdom. Hon har även undersökt om havre kan ingå i den glutenfria kosten hos glutenintoleranta.

Det har länge varit känt att immunförsvaret, och framförallt tarmens så kallade T-celler, spelar en viktig roll vid celiaki. Varje T-cell känner endast igen ett främmande ämne, en antigen. Den viktigaste funktionen för immunsystemet i tunntarmen är att förmedla en tolerans mot antigener, i mat och normal bakterieflora, och samtidigt reagera snabbt och skyddande mot sjukdomsframkallande bakterier och virus.

Tre möjliga riskfaktorer

Veronika Sjöbergs studier har påvisat tre möjliga riskfaktorer hos barn med glutenintolerans. Den första är att glutenintoleranta barn har färre T-celler som mognar ut i tarmen. Detta kan medföra att T-cellerna i tunntarmen hos barn med glutenintolerans inte kan anpassa sig till den rådande miljön i tarmen. Det kan vara en bidragande orsak till att de inte tolererar gluten.
Den andra riskfaktorn är att barn med glutenintolerans har en obalans i tarmfloran, vilket visade sig leda till en ökad produktion av ett inflammatoriskt signalämne. Den ökade produktionen av signalämnet kan sedan leda till en ökad inflammation i tarmen och därmed öka risken att individen utvecklar sjukdomen.

Den tredje riskfaktorn är att vissa barn med glutenintolerans som ätit havre tillsammans med sin glutenfria diet inte normaliserades i sin tarm, vilket däremot barn som ätit vanlig glutenfri diet gjorde. Enligt avhandlingen innebär detta att vissa glutenintoleranta patienter inte tål havre och bör därför avstå från havre i sin diet. Veronika Sjöberg kan idag inte säga vilka som tål havre och vilka som inte gör det, utan här behövs mer studier.

Veronika Sjöberg disputerade med sin avhandling den 13 juni. Avhandling heter Immunreaktioner i tunntarmsslemhinnan hos barn med celiaki - betydelsen av de två miljöfaktorerna tarmmikrobiota och havre. (Engelsk titel: Immune response of the small intestinal mucosa in children with celiac disease -Impact of two environmental factors, resident microbiota and oats).

Källa och bild på Veronica: Umeå universitet
Bild på barn: Shutterstock (barnen på bilden har inget samband med texten)Skrevs: 15:50 den 19 juni 2013 | I kategorin: Forskning | Skriv ut

Recept

Våfflor med sockerdricka, ägg- och glutenfria

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com