Senaste foruminläggen

Hög halt omättade fettsyror hos barn kan öka risken för allergi

Hög halt omättade fettsyror hos barn kan öka risken för allergi

En ny svensk studie visar att nyfödda barn med hög andel omättade fettsyror i blodet har högre risk att bli allergiska. Samtidigt vill forskarna inte avråda från att äta fisk eftersom fisk även kan förebygga allergier.

Studien som presenteras gemensamt av Chalmers, Göteborgs universitet och Umeå universitet har publicerats i den ansedda tidskriften PLOS One. Den visar att nyfödda med en hög andel omättat fett i blodet hade större risk att utveckla allergi under sina första 13 år än nyfödda med låg andel omättat fett. Forskarna tror att det beror på att omättat fett dämpar aktiveringen av immunsystemet och därmed motverkar att spädbarnets immunsystem mognar.
– På samma sätt som immunsystemets mognad förhindras om vi lever för rent, kan den nog försvåras om immunsystemet dämpas av höga halter omättat fett, säger Agnes Wold som är immunolog vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och en av forskarna bakom studien.
– Det är känt sedan tidigare att omättade fettsyror hämmar immunsystemets aktivering. Det kan säkert vara nyttigt om man är gammal och inflammerad. Men spädbarnets immunsystem behöver få en kick-start, annars mognar det inte på rätt sätt, säger hon.

Barnen följdes i 13 år

Forskarna undersökte fettsammansättningen i navelsträngsblodet hos 129 nyfödda barn. Barnen valdes ut från en kohort om 794 barn som föddes i Östersund 1996-1997. Deras navelsträngsblod sparades i frysen och barnen följdes med regelbundna allergikontroller upp till 13 års ålder.

Av de utvalda barnen hade 48 inga tecken på allergi under uppväxten, medan 44 hade luftvägsallergi (astma och/eller hösnuva) och 37 atopiskt eksem (böjveckseksem, allergiskt eksem) vid 13 års ålder.

När man undersökte fettsyramönstret hos de tre grupperna fann man att de som var allergiska vid 13 års ålder hade högre andel fleromättat fett i blodet vid födelsen än de som inte utvecklat allergi. Både en hög andel omega-3-fettsyror och en hög andel omega-6-fettsyror visade sig vara riskfaktorer för allergiutveckling. De nyfödda som kom att förbli icke-allergiska under uppväxten hade däremot en högre andel enkelomättat fett i navelsträngsblodet. Resultaten stod sig även om man tog hänsyn till om barnets mammor var allergiska eller inte.

Fisk är mer än omega-3

Resultaten är kontroversiella, då kvinnor idag uppmanas att äta mindre mättat fett och spädbarnsmat ofta berikas med omega-3-fettsyror. Att omättat fett skulle vara nyttigt är en slutsats som framför allt har dragits från studier av hjärt-kärlsjukdom hos medelålders individer.

Flera studier har även visat att barn utvecklar mindre allergi om de får fisk tidigt. Detta har tolkats som ett stöd för att omättade fettsyror är bra för spädbarn, eftersom fisk är rik på omättade omega-3-fettsyror.

– Fisk innehåller så mycket mer än bara omega-3-fettsyror. Man kan inte dra slutsatsen från vår studie att gravida kvinnor och småbarn inte skall äta fisk, säger Ann-Sofie Sandberg, näringsforskare och professor i livsmedelsvetenskap på Chalmers och en av forskarna bakom studien. Tvärtom vet man att småbarn får mindre allergi om de får fisk tidigt, säger hon.

Nya studier på gång

Överläkare Anna Sandin, barnläkare och allergiforskare, har själv följt alla barn som föddes under ett år (1996-1997) på Östersunds sjukhus i Jämtland upp till 13 års ålder:

– Fantastiskt roligt att blodproverna som jag sparat kom till användning genom det här samarbetet. Nu tänker jag dra igång en ny kohort - denna gång blir det alla barn som föds på Sunderbyns sjukhus i Norrbotten under ett år, säger hon. Dem kan jag följa tills jag pensioneras, fortfarande är det så mycket vi inte vet om varför man utvecklar allergi så ofta i dag.

Artikeln publicerades i PLOS One den 10 juni och heter
High Levels of Both n-3 and n-6 Long-chain Polyunsaturated Fatty Acids in Cord Serum Phospholipids Predict Allergy Development. Författare är
Malin Barman, Sara Johansson, Bill Hesselmar, Agnes Wold, Ann-Sofie Sandberg, Anna Sandin

Källa: Chalmers
Foto: ShutterstockSkrevs: 17:29 den 29 juli 2013 | I kategorin: Forskning | Skriv ut

Recept

Potatisgratäng på kokt potatis

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com