Senaste foruminläggen

Prisas för sin allergiforskning

Prisas för sin allergiforskning

Maria Jernmalm får årets pris från Cancer- och Allergifonden för sin forskning kring allergiutveckling hos barn och hur man skulle kunna förebygga att allergier utvecklas.

Maria Jenmalm är sedan 2011 professor i experimentell allergologi vid Linköpings universitet. Sedan tidigare är hon filosofie magister i biokemi och 1999 blev hon medicine doktor vid Linköpings universitet.

Förutsäga och förebygga

Fokus i forskningen ligger på studier av immunsystemets interaktion med tarmflorans bakterier, olika allergen och födoämnen såväl hos barnet som hos mamman för att förstå hur man förhindra att barnet blir allergiskt. Målsättningen med forskningen är även att identifiera biologiska markörer som kan förutsäga vilka barn som riskerar att bli allergiska samt utvärdera om en mjölksyreproducerande tarmbakterie, Lactobacillus reuteri, skulle kunna ges som prevention mot allergiutveckling.

Maria Jenmalm tilldelas 2013 års Miljömedicinska pris för sina innovativa och framstående forskningsinsatser kring allergiutveckling hos barn och vad som kan påverka denna redan på fosterstadiet samt hos det nyfödda och uppväxande barnet.

– Jag känner mig mycket hedrad och stolt över att tilldelas detta fina pris. Att blir uppmärksammad för sin forskning är förstås väldigt roligt och inspirerande och de medel som nu tillförs forskargruppen ger oss ytterligare möjligheter, säger Maria Jenmalm.

Insamlingsstiftelsen Cancer- och Allergifondens miljömedicinska pris är ett av de största forskningspriserna som finns i Sverige och delas varje år ut till en eller två framstående forskare inom miljörelaterad cancer- och allergiforskning. Årets prisutdelning sker den 24 september.

Källa och bild: Cancer- och AllergifondenSkrevs: 21:10 den 4 september 2013 | I kategorin: Forskning | Skriv ut

Recept

Tomat- och löksallad

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com