Senaste foruminläggen

Råd&Rön hittade lätt godis och läsk med azofärger

Råd&Rön hittade lätt godis och läsk med azofärger

I december förra året hittade tidningen Råd&Röns medarbetare utan problem både godis, läsk och bakverk med de azofärger som utreds av EU just nu. Testerna gjordes i livsmedelsbutiker i Skåne och Stockholm.

- Det finns ingen anledning att azofärger och andra riskabla färgämnen ska finnas i livsmedel. De gör ingen nytta för konsumenterna och så länge riskerna inte är tillräckligt klarlagda ska försiktighetsprincipen gälla, menar Jan Bertoft, generalsekreterare för organisationen Sveriges Konsumenter som arbetar för att få bort färgämnena.

Sex färgämnen och ett konserveringsmedel

Enligt en studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften The Lancet i höstas kan sex konstgjorda färgämnen, tillsammans med konserveringsmedlet bensoesyra, vålla koncentrationssvårigheter och överaktivitet hos barn.

Färgerna som man undersökte i studien är E110 (gul-orange), E122 (röd), E129 (röd) och E104 som inte används i Sverige. Bensoesyra eller dess salter har märkningen E 210-E213 när det används som konserveringsmedel.

EFSA, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, utreder hur säkra alla färgämnen för livsmedel är. Den brittiska studien som publicerades i The Lancet ingår i det arbetet.

Råd&Rön hittade 40-tal varor

I det nya numret av Sveriges Konsumenters tidning Råd & Rön redovisas en undersökning från december 2007 där ett 40-tal varor visade sig innehålla något av de sex färgämnen. Det handlar främst om lösgodis, drycker och bakverk.

Kampanjer mot färgämnena

Flera europeiska konsumentorganisationer, bland annat i Danmark, har startat en kampanj för att få bort färgämnena från marknaden. Organisationen Sveriges Konsumenter uppmanar nu oss konsumenter att själva kontrollera innehållsförteckningar på varor, främst sötsaker och söta drycker. Hittar man produkter kan man rapportera dem till Sveriges Konsumenter vilka arbetar för att få bort azofärgämnena.

Källa: Pressmeddelande från Sveriges konsumenter

Läs mer: Artiklar och lista över produkter Råd och Röns hemsida

Tidigare artiklar på mjölkfri.com (september och oktober 2007):
Färgad mat gör barn hyperaktiva
EU tar larm om färgämnen på allvarSkrevs: 09:19 den 28 januari 2008 | I kategorin: Nya rön om mat | Skriv ut

Recept

Citron- och apelsinpaj, ägg- och glutenfri

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com