Senaste foruminläggen

Vad innehåller egentligen restaurangmaten?

Vad innehåller egentligen restaurangmaten?

Som allergiker händer det att man väljer bort maträtter på restaurangen, eftersom man inte får klara besked om vad maten innehåller. Idag är restaurangerna inte skyldiga att berätta om innehållet. Men det kan det bli ändring på med en ny EU-förordning.

När det gäller förpackad mat finns det tydliga regler om märkning, inte minst ur allergisynpunkt. Från och med slutet av nästa år har Sverige möjlighet att utnyttja de möjligheter som en ny EU-förordning ger att kräva av restauranger att de informerar sina gäster om allt maten de serverar innehåller.

Fullständig information om maten

Enligt Astma- och Allergiförbundet ger förordningen medlemsländerna möjlighet att tvinga restaurangerna att antingen informera om ett begränsat antal allergener eller kräva av restaurangerna att dessa informerar om allt som maten innehåller. Sedan den nya förordningen antogs av EU har förbundet agerat för att konsumenterna ska få fullständig information om matens innehåll.

– I media rapporteras att restaurangbranschen argumenterar för att Sverige endast ska införa förordningens minimikrav på restaurangerna som då endast ska åläggas att informera om ett begränsat antal allergener i maten som serveras. Astma- och Allergiförbundet är nu oroligt för att den reglerande myndigheten Livsmedelsverket är på väg att vika sig för påtryckningar från handels-, livsmedels- och restaurangbranscherna. Om detta skulle ske innebär det ett stort svek mot en femtedel av Sveriges befolkning – en möjlig seger förvandlas till något halvdant, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Den senaste tidens uppmärksamhet som riktats mot den bristande konsumentinformationen inom restaurangnäringen sätter strålkastarljuset på den högaktuella frågan om hur EUs nya informationsförordning skall införas i Sverige. Inom någon månad kommer Livsmedelsverket att lämna ett förslag.
– Blir det då självklart att restauranggäster ska ha rätt att få information om allt som maten innehåller?, undrar Astma- och Allergiförbundet.

Källa och illustration: Astma- och AllergiförbundetSkrevs: 17:28 den 15 september 2013 | I kategorin: Omvärld | Skriv ut

Recept

Riven vitkålssallad

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com