Senaste foruminläggen

Helheten betonas i de nya nordiska näringsrekommendationerna

Helheten betonas i de nya nordiska näringsrekommendationerna

Den som vill minska risken för hjärt- och kärlsjukdom, cancer, övervikt och typ 2-diabetes ska äta mer grönsaker, frukt och bär, fisk, oljor och fullkorn. Och mindre läsk, godis, vitt mjöl, rött kött, chark och smör. Det är slutsatsen av de nya gemensamma nordiska näringsrekommendationerna som ligger till grund för kostråd i de nordiska länderna.

De Nordiska näringsrekommendationerna (NNR) handlar om hur barn, vuxna och gamla ska äta för att må bra på både kort och lång sikt. En omfattande genomgång av det aktuella vetenskapliga läget om mat och hälsa ligger till grund för nya NNR.

– Tusentals vetenskapliga studier har gåtts igenom. Resultatet visar att vetenskapen om bra matvanor inte har svängt – utan snarare har stärkts. Det känns bra med en sådan gedigen kunskapsbas att stå på. Särskilt med tanke på den debatt som pågår om vad som är hälsosamt och inte, säger Irene Mattisson på Livsmedelsverket.

Fokus på ny forskning

Över hundra experter från hela Norden har deltagit i arbetet med att gå igenom den senaste forskningen. De har gjort systematiska genomgångar av studier som har publicerats efter år 2000. Särskilt fokus har lagts på områden där det kommit mycket ny forskning – fett, kolhydrater, D-vitamin och olika matvanors effekt på hälsan.

En nyhet är att nya NNR mycket tydligare lyfter fram helheten i kosten. Sedan år 2000 har det kommit många studier om hur olika matvanor, eller kostmönster, påverkar hälsan.

– Resultatet är samstämmigt – risken för olika sjukdomar och viktuppgång minskar med en kost som består av mycket grönsaker, frukt, fisk, oljor, fullkorn och magra mejeriprodukter. Medan läsk, godis, vitt mjöl, rött kött, chark och smör innebär ökad risk, säger Irene Mattisson.

Matvanor och fysisk aktivitet

I de nya NNR betonas snarare typen av fett och kolhydrater än mängden av dem.
– Bra fetter är till exempel raps- och olivolja och mjuka matfetter. Bra kolhydrater är fullkorn och fibrer, inte socker och vitt mjöl, säger Irene Mattisson.

Näringsrekommendationerna beskriver detaljerat vilken mängd av olika näringsämnen, exempelvis vitaminer, mineraler och protein, som främjar hälsan på både kort och lång sikt. De beskriver också fysisk aktivitet och olika slags matvanors betydelse för hälsan. Däremot innehåller de inte rekommendationer om viktnedgång.

Här är nyheterna i korthet:

Källa: LivsmedelsverketSkrevs: 20:19 den 7 oktober 2013 | I kategorin: Nya rön om mat | Skriv ut

Recept

Äppelsill

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com