Senaste foruminläggen

Nordiska näringsrekommendationer blir våra svenska rekommendationer

Nordiska näringsrekommendationer blir våra svenska rekommendationer

Idag antogs de nya nordiska näringsrekommendationerna som de officiella näringsrekommendationerna för Sverige.
– De nya nordiska näringsrekommendationerna bygger på aktuell vetenskaplig grund. Rekommendationerna är grunden för livsmedelsverkets arbete för bra matvanor, bland annat de svenska kostråden, säger livsmedelsverkets generaldirektör Stig Orustfjord.

De nya näringsrekommendationerna handlar om hur barn, vuxna och gamla ska äta för att må bra på både kort och lång sikt. En omfattande genomgång av det aktuella vetenskapliga läget om mat och hälsa ligger till grund för rekommendationerna.

– Det finns ett stort intresse för mat och hälsa idag. Många uttalar sig om mat och det kan vara svårt för folk att veta vad man ska tro och vem man ska lyssna på. Då är det bra att påminna om att Livsmedelsverket arbetar i konsumenternas intresse – vi är oberoende av alla särintressen och därför kan man lita på oss, säger Stig Orustfjord.

 

Fett, fullkorn och fibrer

De nya näringsrekommendationerna betonar mer vilken typ av fett och kolhydrater man bör äta än mängden. Bra fetter är till exempel raps- och olivolja och mjuka matfetter. Bra kolhydrater är fullkorn och fibrer, inte socker och vitt mjöl.

– Livsmedelsverket har pratat om detta i flera år redan och det är bra att detta stärks med de nya rekommendationerna. Det finns en förlegad bild av att livsmedelsverkets råd handlar om att man ska äta lite fett, men det har vi inte sagt på länge, säger Stig Orustfjord.

 

Ser över kostråden

En annan nyhet är att det rekommenderade intaget av vitamin D har höjts. D-vitamin ett av de få näringsämnen som svenskar har svårt att få i sig tillräckligt av, det gäller särskilt vissa grupper, till exempel unga kvinnor.

– Därför behöver vi titta närmare på hur människor ska kunna öka sitt intag av D-vitamin. Det behövs säkerligen flera olika åtgärder för att lyckas, exempelvis både berikning av livsmedel och ändrade matvanor med mer fisk.

– Nu sätter vi igång arbetet med att se över våra kostråd utifrån de nya rekommendationerna. Vi ska också ta fram råd för hur överviktiga ska kunna gå ner i vikt på ett säkert sätt, säger Stig Orustfjord.

 

Klicka på länken för att läsa om hur de nya rekommendationerna har tagits fram.

Källa: Livsmedelsverket

 Skrevs: 21:21 den 16 oktober 2013 | I kategorin: Nya rön om mat | Skriv ut

Recept

Äppelsill

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com