Senaste foruminläggen

Öppna nöjeslivet för alla

Öppna nöjeslivet för alla

Var femte person med funktionsnedsättning som allergi, rörelsehinder och hörselskada, möter ofta eller alltid hinder när de besöker på caféer, restauranger eller barer. De flesta väljer att gå någon annanstans. Så ska det inte behöva vara, menar Handisam generaldirektör tillsammans ordförandena i flera ungdomsförbund.

– Det roliga med att besöka restauranger försvinner om jag ska ha en klump i magen på vägen dit för att jag inte vet hur det ska gå och om jag får komma in. Så beskriver en kvinna med synnedsättning sina känslor inför att gå ut och äta. Naturligtvis ska ingen behöva känna så här, skriver Handisams generaldirektör Carl Älfvåg i ett uttalande tillsammans med ordförandena för flera ungdomsförbund.

Myndigheten Handisam har gjort en undersökning med 1 500 personer med olika funktionsnedsättningar . Nästan hälften, 48 procent, säger att de skulle vilja besöka restauranger, caféer och barer oftare än de gör idag. Över hälften har problem med ljudnivåer, till exempel hög bakgrundsmusik. En fjärdedel upplever problem med att komma in och drygt en tredjedel med att ta sig fram inne i lokaler. En av sju har problem med allergiframkallande produkter som jordnötter eller doftande blommor.

Kan ge positiva förändringar

I Sverige har var femte person en funktionsnedsättning. De som driver restauranger, caféer och barer förlorar kunder och därmed inkomster om man inte ser över tillgängligheten och åtgärdar brister. Det är inte bara hon eller han som hindras att besöka restaurangen eller baren som kan gå förlorade, utan hela sällskap.
– Små insatser från dem som driver restauranger, caféer och barer kan leda till stora positiva förändringar för många. Se till att det finns bra belysning, lagom hög ljudnivå och tydliga skyltar. Ta bort trösklar och öka kunskapen om funktionsnedsättningar bland personalen. Det är bara några exempel på enkla åtgärder, menar gruppen.

Som ett positivt exempel pekar de på rökförbudet som infördes 2005 på restauranger och barer. Något som var nödvändigt för dem med allergi, och som lett till att många idag knappt kan föreställa sig rökning inomhus.

Tillgänglighet ger fler kunder

– Sverige har skrivit under FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Vi har lovat att följa den. Där lyfts många viktiga områden fram, exempelvis rätten till utbildning och arbete. Men även rätten till en meningsfull fritid tas upp. För många är samvaron på restaurangen, baren eller caféet viktig.
– Ingen ska behöva ha en klump i magen, vara orolig för att inte bli insläppt eller bli sjuk på väg in i lokalen. Därför uppmanar vi alla som driver en restaurang, bar eller café att öppna dörrarna till ett nöjesliv för alla.

Bakom uttalandet står Carl Älfvåg, generaldirektör Handisam, Sophie Brömster, ordförande SCUF – Svenska Celiakiungdomsförbundet, Erika Sohlberg, ordförande Riksförbundet Unga Allergiker, Caroline Liljegren, ordförande Unga Reumatiker, Anna Kan Wyatt, ordförande Unga Hörselskadade, Mikael Berghman, ordförande Förbundet Unga Rörelsehindrade och Jakob Larsson, ordförande Unga Synskadade

Du hittar mer information om Unga Allergiker på deras hemsida.

Foto: ShutterstockSkrevs: 17:00 den 3 november 2013 | I kategorin: Omvärld | Skriv ut

Recept

Hjortfärsbiffar, 6-8 port

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com