Senaste foruminläggen

Livsmedelshandlare ser att särskilda behov kräver bredare sortiment

Livsmedelshandlare ser att särskilda behov kräver bredare sortiment

I Livsmedelshandlarnas senaste nummer av branschtidningen Livsviktigt kan butiksägare läsa om hur de kan förbereda sig för julhandeln. I artikeln pekar man bland annat på behoven av större utbud för oss som är allergiska.

Artikeln tar upp en undersökning från Livsmedelsföretagen som visar att vi blir allt mer nischade i våra matvanor och att utvecklingen går rekordsnabbt. De tar upp dieter som LCHF, GI eller 5:2-fastan och allergier och andra överkänsligheter.

– Både laktos- och glutenfritt är på starkt uppåtgående rent generellt, så det smyger sig ju in även vid julbordet. Sen är det många som följer olika dieter också som påverkar val av livsmedel till jul även om många skippar dieten under julen, säger Marie Söderqvist, som är vd på Livsmedelsföretagen.

Massiv ökning

Livsmedelshandlarna ser att efterfrågan på såväl laktos- som glutenfria produkter stiger kraftigt. De senaste fyra åren har försäljningen av glutenfritt ökat med 20 procent, och i år har utbudet formligen exploderat. Samtidigt har försäljningen av laktosfri mjölk ökat med närmare 80 procent på fyra år.

– Livsmedelstillverkande företag är inte sena att reagera, så under samma period har även utbudet av anpassade livsmedel ökat, säger Marie Söderqvist.

I artikeln kan man även läsa att en femtedel av befolkningen beräknas ha någon matrelaterad sjukdom. Andra specialbehov som spär på utbudet av alternativ mat till julbordet är vår ökade efterfrågan av riktig mat utan tillsatser. Ekologiskt tillsammans med fairtrade, genuina varor och närodlat är ytterligare preferenser som spär på alternativen bland varorna.


Läs hela artikeln på livsmedelshandlarnas hemsida

Källa: Livsmedelshandlarna
Foto: ShutterstockSkrevs: 21:05 den 15 december 2013 | I kategorin: Omvärld | Skriv ut

Recept

Långpannebröd

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com