Senaste foruminläggen

Häst på boende – inte bra för alla

Häst på boende – inte bra för alla

Ibland kan önskan om att göra det bra för vissa, föra med sig problem för andra. Därför har Astma- och Allergiförbundet reagerat på att man tar in en häst på äldreboenden i Sigtuna.
– Vi vet att pälsdjur kan ha en positiv effekt på människors hälsa i olika situationer och att det kan vara till nytta och glädje för många. Men, vi oroas av att det tas alldeles för lite hänsyn till dem som är allergiska, säger Maritha Sedvallson, som är ordförande i Astma- och Allergiförbundet.

Astma- och Allergiförbundet har reagerat på ett nyhetsinslag där man visade hur en ponny besökte gamla personer. Nyheten visades på ABC-nyheterna i SVT den 17 februari. Tanken är god, men det kan medföra att boende, personal eller anhöriga som är allergiska, får svårt att vara på samma ställe.

– Jag saknar ett konsekvenstänkande från dem som planerar vård och omsorg, säger Maritha Sedvallson. Vad innebär det för den som är allergisk? Ska den anställde som är allergisk inte kunna gå till jobbet? Ska barnbarnet som är allergiskt mot hästar inte kunna besöka sin äldre släkting?

Astma- och Allergiförbundet menar att det alltid ska djurfria alternativ och att djur undantagsvis kan tillåtas på särskilda omsorgsboenden för människor som vill leva med pälsdjur. Införandet av djur ska ske med en noggrann planering så att allergiker inte ska bli sjuka.

– Sverige har antagit FN-konventionen om mänskliga rättigheter för personer med funktionshinder. Det innebär att det är diskriminering att hindra människor att besöka olika miljöer på grund av deras allergi, menar Astma- och Allergiförbundet.

Källa: Astma- och Allergiförbundet
Bild: Maritha Sedvallson, ordförande Astma- och AllergiförbundetSkrevs: 20:12 den 20 februari 2014 | I kategorin: Omvärld | Skriv ut

Recept

Formbröd

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com