Senaste foruminläggen

Nya rön om mag-tarmkanalens insida

Nya rön om mag-tarmkanalens insida

Ytan på mag-tarmkanalens insida har länge antagits vara mellan 180 och 300 kvadratmeter. Forskare vid Sahlgrenska akademin kan med hjälp av ny mätteknik visa att den är mycket mindre.
– I själva verket är mag-tarmkanelens insida bara stor som ett rum och kök, säger forskaren Lars Fändriks om upptäckten som kan påverka forskningen inom magtarm-området.

Mag-tarmkanalens huvudfunktion är matsmältning och näringsupptag. Tarmkanalen är också en viktig ”avkänningsstation” för kroppens immunsystem. Båda dessa funktioner behöver en stor yta. Samtidigt finns det gifter i tarminnehållet som följt med maten och bakterier som kan vara sjukdomsframkallande. Tarmens slemhinna fungerar som en barriär mot det skadliga innehållet - och då är liten yta en fördel.

Matsmältningskanalen, som går från munnen via matstrupen och vidare genom kroppens tarmar, är hos en vuxen människa omkring fem meter lång och uppbyggd med mängder av veck och utskott. Tidigare beräkningar, som återges i uppslagsverk och läroböcker, anger att ytan på mag-tarmkanalens insida är mellan 180 och 300 kvadratmeter – som en tennisplan eller ännu större.

Stor betydelse för närings- och läkemedelsupptag

En ny studie från Sahlgrenska akademin, som publiceras i Scandinavian Journal of Gastroentorology, visar att dessa mått är felaktiga. Forskarna Lars Fändriks och Herbert Helander har med hjälp av ny mätteknik kunnat fastställa att ytan på mag-tarmkanalen hos en frisk vuxen människa ”bara” är mellan 30 och 40 kvadratmeter.Den absolut största delen utgörs av tunntarmen. Tjocktarmens yta uppgår till cirka 2 kvadratmeter; munhåla, matstrupe och magsäck är tillsammans mindre än 1 kvadratmeter.

Lars FändriksAtt forskarna nu alltså reducerat mag-tarmkanalen från en tennisplan till en halv badmintonbana är, enligt Lars Fändriks, överraskande:
– Det kan tyckas vara en kuriös upptäckt, men måtten på tarmkanalens inneryta har stor betydelse för närings- och läkemedelsupptag, och för att förstå hur slemhinnan skyddar kroppen mot påverkan från aggressiva faktorer i tarminnehållet, säger han.

De tidigare oprecisa måttuppgifterna har enligt Göteborgsforskarna sin förklaring:
– Mag-tarmkanalen är ett dynamiskt organsystem som ligger svårtillgänglig i bukhålan och därför är svår att mäta. Eftersom mätningen dessutom görs vid obduktion eller vid bukoperation, då vävnaderna är förslappade, är det lätt att få felaktiga mätvärden, säger Herbert Helander.

Varierar mellan olika personer

Göteborgsforskarna har i sin mätning använt data från röntgenundersökningar kompletterat med egna studier av mag-tarmkanalens mikroskopiska uppbyggnad, där de med hjälp av fiberoptisk inspektion tagit slemhinneprover från tarmen. De understryker att de nya måtten gäller för en vuxen frisk ”medelperson”: tarmens längd och yta varierar mellan personer, och på individnivå påverkas ytan sannolikt av diet och livsföring.
– Rent anatomiskt räcker en yta på 30 – 40 kvadratmeter väl till för näringsupptaget. Den mindre ytan är också logisk eftersom den innebär en lägre risk för påverkan från tarminnehållet, säger Herbert Helander.

Planerar vidare studier

De båda forskarna ska nu försöka gå vidare med kvantitativa studier av tarmens yta, men i första hand ska de försöka fastställa vad som händer i normal slemhinna vid olika dieter. De planerar till exempel för en studie av fettupptag och hur slemhinnans utseende och funktion ändras vid en fettrik diet.

Herbert Helander– På lite längre sikt vill vi titta på "krånglande magar". Laktas-brist har ju de flesta människor i vuxen ålder, undantaget oss nordbor. Annan födoämnesintolerans och inflammatoriska tillstånd är ju mer speciella men sannerligen relevanta. Att undersöka dessa kliniska tillstånd med avseende på yta är oerhört intressant, kanske då med koppling till matens transport-tid för att få grepp om expositionstiden vid slemhinnan. Celiaki är ju ett vanligt tillstånd som borde uppmärksammas betydligt mer inom forskningen, säger Herbert Helander.

– Vi hoppas som sagt att kunna fortsätta med våra mätningar av tarmens yta på biopsier från flera olika sjukdomstillstånd och förhoppningsvis kan vår nu aktuella artikel inspirera andra forskare i magetarm-området att bedöma tarmen som en yta snarare än ett rör. Kom ihåg att trots att vi funnit att tarmytan "bara" är 30-40 kvm så är detta ändå 20 ggr mer än hudens 1,8 kvm, menar Lars Fändriks.

Artikeln Surface area of the digestive tract – revisited publicerades i Scandinavian Journal of Gastroenterology den 2 april.

Källa och bilder på forskarna: Göteborgs universitet
Bilder på cyklister: FotoliaSkrevs: 21:05 den 27 april 2014 | I kategorin: Forskning | Skriv ut

Recept

Ljummen sallad med mathavre

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com