Senaste foruminläggen

Krav kan ge tydligare information om allergener i mat

Krav kan ge tydligare information om allergener i mat

Livsmedelsverket har skickat ut en remiss med förslag om tydligare märkning av livsmedel som köps över disk eller serveras på restauranger. Går förslaget igenom kan det ge tydligare allergiinformation för 14 olika allergener där mjölk, ägg, soja och gluten ingår.

Livsmedel som berörs kan till exempel vara mat som köps i charkdiskar, färdigbredda smörgåsar eller hämtmat från restaurang. Många butiker har redan denna information, men nu föreslås det bli ett krav.

– Det är viktigt för personer med allergi eller överkänslighet att säkert veta vad maten innehåller. Men det är även viktigt för dem som av andra skäl än medicinska, som etiska eller religiösa, väljer att avstå från olika livsmedel, säger Stig Orustfjord som är generaldirektör på Livsmedelsverket.

Enligt förslaget ska den som går på restaurang få information om maten innehåller något av de 14 allergener som har listats av EU. Allergener är olika ämnen som kan framkalla allergi eller överkänslighet. De fjorton ämnena är spannmål som innehåller gluten (som vete, råg och korn. Även havre räknas in i märkningen), kräftdjur, ägg, fisk, jordnötter, sojabönor, mjölk, nötter och mandel, selleri, senap, sesamfrön, svaveldioxid och sulfit, lupin samt blötdjur.

Restaurangen ska också tydligt informera kunden om rättigheten att få denna allergiinformation och hur. Det kan exempelvis göras genom en skylt eller att det står skrivet i menyn.

– Restauranger kan naturligtvis frivilligt uppge alla ingredienser som ingår i en rätt. Det förslag som nu lämnas på remiss anger den information som de ska vara skyldiga att lämna, säger Stig Orustfjord.

Remissen har skickats ut till bland andra Astma- och Allergiförbundet, Celiakiförbundet, dietistförbund, kommuner, livsmedelsföretag och dagligvarukedjor. Svaren ska lämnas in senast den 9 juni.

Hela remissunderlaget finns på Livsmedelsverkets hemsida.

Källa: Livsmedelsverket
Foto: Fotolia

 Skrevs: 21:01 den 13 maj 2014 | I kategorin: Omvärld | Skriv ut

Recept

Banan- och chokladkaka

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com