Senaste foruminläggen

Åtta av tio vill ha rökfria uteserveringar

Åtta av tio vill ha rökfria uteserveringar

Åtta av tio barnfamiljer vill ha rökfria uteserveringar. Det visar en undersökning som Astma- och Allergiförbundet gjort. Närmare 2000 barnfamiljer har svarat på frågan om vad de tycker om att införa rökfritt på uteserveringar.

– Undersökningen visar att de flesta barnfamiljer vill ha rökfria uteserveringar, det är hög tid att utöka tobakslagen så att fler miljöer omfattas. säger Leif Henriksson som är förste vice ordförande i Astma- och Allergiförbundet.

Astma- och Allergiförbundet driver kampanjen Vi gillar rökfritt för att uppmuntra ägare till uteserveringar att införa rökfritt. Målet är att fler rökfria uteserveringar skapas på frivillig väg och på sikt att även tobakslagen utökas.

Enligt Astma- och Allergiförbundet har stödet för rökfria uteserveringar ökat sedan 2012. I årets undersökning är det tre procent fler som stödjer rökfritt än tidigare undersökning. Årets undersökning visar också att fyra av tio barnfamiljer undviker att besöka uteserveringar på grund av att andra röker där.

Alla vinner på rökfritt

Passiv rökning kan ge akuta och kroniska besvär i luftvägarna. Små barn är särskilt känsliga eftersom deras immunförsvar inte är färdigutvecklat och luftvägarna är trängre än de vuxnas. Passiv rökning kan både förvärra barnastma och utlösa astma hos friska barn.

– Alla vinner på att införa rökfritt, förutom människor som är särskilt känsliga för tobaksrök skyddar man även personalen. Sverige har åtagit sig att följa WHO:s ramkonvention om tobak, länderna har enhälligt enats om att sträva mot hundraprocentigt rökfritt för alla i alla miljöer. Det är hög tid att vi lever upp till det, säger Leif Henriksson.

Positiva erfarenheter från rökfria inomhusmiljöer har lett till att det i de flesta länder finns en folklig majoritet som stöder förslag om rökfria utomhusmiljöer. Det har ännu inte undersökts hur lönsamheten påverkas när det gäller uteserveringar, men när det gäller införande av rökfritt inomhus på serveringar så har det inte påverkat omsättningen negativt i något land enligt WHO. Omsättningen har varit densamma eller ökat.

Läs mer om rökfria uteserveringar på rökfriuteservering.se

Källa: Astma- och Allergiförbundet
Bild: Fotolia

 

 Skrevs: 19:21 den 8 juni 2014 | I kategorin: Omvärld | Skriv ut

Recept

Tandoorikyckling, 6 personer

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com