Senaste foruminläggen

Forskning om metallljoner bakom ökande metallallergier

Forskning om metallljoner bakom ökande metallallergier

Metallallergi ökar generellt och upp till 17 procent av Sveriges kvinnor har nickelallergi, vilket är den vanligaste metallallergin. Bakom allergierna ligger metalljoner som frigörs från till exempel läder, färg eller mynt och som även kan leda till problem med metallimplantat. Dessutom kan partiklar som man andas in leda till astma, visar en studie vid Kemiskolan vid KTH och Karolinska Institutet.

Yolanda Hedberg är forskare på Kemiskolan vid KTH samt på Karolinska Institutet. I sin forskning har hon bland annat kommit fram till att metallers farlighet i partikelform främst är beroende av storleken och möjliga exponeringsvägar. Det är nämligen materialets yta som spelar roll och hur ytan förändras med storleken på partikeln.

Kan leda till astma

Yolanda har bland annat studerat partiklar av rostfritt stål.
– Olika typer av rostfritt stål är olika rostfria, kan man säga. Stålet beter sig på olika sätt över tid, och även beroende på vilken miljö stålet används. Vid nötning, förbränning, eller smältning så skapas metallpartiklar, och beroende på hur snabbt dessa kyls ner så får partikelytorna olika egenskaper, säger hon.

– Partiklar som man andas in kan leda till astma, och i värsta fall cancer eftersom vissa partiklar kan åstadkomma en mutering av DNA, ett förstadium till cancer. Vi har även sett att partiklar av vissa material under en viss storlek kan transporteras genom cellmembran och döda celler.

Yolanda Hedberg forskar kring metallers egenskaper

Användbar forskning

Yolanda Hedbergs forskningsresultat kan vara till nytta för yrkesgrupper som till exempel metallarbetare, låssmeder och snickare och för dem som  fått rotfyllningar eller höftimplantat av kobolt-krom-legeringar eller exponerats av luft som innehåller partiklar från till exempel bilbromsar eller dubbdäck.

– Legeringen kobolt-krom används väldigt ofta vid rotfyllningar, och är vanliga i höftimplantat. Vid en felaktig operation kan väldigt stor friktion/nötning mellan lederna uppstå, vilket leder till att partiklar frigörs. Det finns exempel på människor som temporärt blivit blinda och tappat talförmågan orsakat på grund av förgiftning av via legeringar av kobolt-krom, säger Yolanda Hedberg.

Hon har mött tandläkare som uttryckt en frustration över att det varit svårt att borra i just legeringar av kobolt-krom-legeringar, en handling hon inte rekommenderar någon att försöka sig på.
– Man måste förstå materialets egenskaper först innan man kan göra en riskbedömning, och så arbetar man tyvärr inte idag. När en del medicinforskare tror att de tittar på ett enda material så tittar de i själva verket på väldigt många material, ofta i form av legeringar eller blandade material. Rostfritt stål består ju till exempel av järn, krom, nickel och mangan, men har helt annorlunda egenskaper. Det är inte bara storleken som är viktigt för ytorna, även hur partiklarna bildas gör skillnad, säger Yolanda Hedberg.

Ger underlag för lagstiftning

Hon tillägger att den vanliga kökskastrullen hemma inte utgör någon hälsofara, men säger samtidigt också att de vetenskapliga resultaten är relevanta för alla typer av metaller och metalliska partiklar. Forskningen om olika materials hälsoaspekter fortsätter i samarbete med Karolinska Institutet, till exempel om kromgarvat läder. Forskning finansieras bland annat av Forte, internationella industriorganisationer och Astma- och Allergiförbundet. Målet är bland annat att ge vetenskapliga underlag för relevant lagstiftning.

– Kemikalielagstiftning är bra, men om man inte vet vad som är farligt och varför, så leder den inte sällan fel, säger Yolanda Hedberg.

Forskningen har utförts inom ramen för ett stort tvärvetenskapligt och internationellt samarbete med bland annat det finska institutet för arbetshälsa (FIOH), Karolinska Institutet, det tyska Friedrich-Alexander universitet (FAU), det österrikiska tekniska universitet Wien, samt tillsammans med internationella metallbranschorganisationer.
Yolanda Hedberg har doktorerat på avdelningen för Yt- och korrosionsvetenskap vid Kemiskolan på KTH. Hennes avhandling har nyligen tilldelats två priser: Akzo Nobels Nordiska Forskarpris – Nordic Prize for surface and colloid chemistry samt Electrochemical Society Morris Cohen award för bästa avhandling inom korrosionsområdet.

Källa och bild på Yolanda Hedberg: KTHSkrevs: 21:32 den 18 juni 2014 | I kategorin: Forskning | Skriv ut

Recept

Ugnsbakad lax med lime

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com