Senaste foruminläggen

Barn som bor på mjölkgård har mindre risk att utveckla allergier

Barn som bor på mjölkgård har mindre risk att utveckla allergier

En ny studie vid Sahlgrenska akademin visar att barn som bor på bondgård med mjölkproduktion bara har en tiondel så stor risk att utveckla allergi jämfört med landsortsbarn som inte bor på mjölkgård.
– Gravida kvinnor borde ut på bondgårdar och peppa upp sitt barns immunsystem, menar forskarna.

Allergiska sjukdomar har ökat dramatiskt i västvärlden. En orsak kan vara att barn idag är mindre utsatta för mikroorganismer och drabbas av färre infektioner, vilket försenar immunsystemets mognad och ökar allergirisken.
Forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, har i en studie följt 65 friska, nyfödda barn under tre år för att studera hur immunsystemets mognad påverkar risken att utveckla allergier. Samtliga barn bor på landsbygden i Västra Götalands-regionen, hälften av dem på bondgård med mjölkproduktion.

Anna-Karin LundellAllergiskyddande effekt

Resultaten visar att mjölkböndernas barn har betydligt lägre risk att utveckla allergier.
– Att bo på bondgård med mjölkproduktion har bevisligen en starkt allergiskyddande effekt. Vår studie kan också för första gången visa att en fördröjd mognad av barnets immunsystem, mer specifikt mognaden av så kallade B-celler, är direkt kopplat till utveckling av allergi, säger Anna-Carin Lundell som är forskare vid Sahlgrenska akademin.

Vidare studier behövs

Barn som vid 18 och 36 månaders ålder hade utvecklat en allergisk sjukdom hade enligt studien en högre andel omogna B-celler i blodcirkulationen redan vid födseln samt under den första livsmånaden. Kopplingen mellan fördröjd B-cellsmognad i nyföddhetsperioden och risken för senare allergier behöver bekräftas av vidare studier, och Göteborgsforskarna kommer i ett första steg göra nya undersökningar av barnen när de fyllt åtta år.

– Vi behöver identifiera exakt vilka faktorer på mjölkgården som bidrar till den allergiskyddande effekten, och som tycks påskynda immunsystemets mognad hos barnet redan under graviditeten, säger Anna-Carin Lundell.

Studien presenteras i artikeln High proportion of CD5+ B-cells in infants predicts development of allergic disease som publicerades online i The Journal of Immunology den 13 juni.

Källa och bild på Anna-Karin Lundell: Göteborgs universitetSkrevs: 20:45 den 13 augusti 2014 | I kategorin: Forskning | Skriv ut

Recept

Chokladplättar, äggfria

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com