Senaste foruminläggen

Celiakiförbundet ger anslag till celiakiforskning

Celiakiförbundet ger anslag till celiakiforskning

Fredinah Namatovu, doktorand vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå Universitet, har fått 100 000 kr i forskningsanslag av Svenska Celiakiförbundet. Hennes forskning handlar om vilka faktorer som har betydelse för om barn och ungdomar utvecklar celiaki.

Fredinah Namatovus forskning handlar om vilka faktorer som har betydelse för om barn och ungdomar utvecklar celiaki, även kallat glutenintolerans.

– I delprojektet som jag nu fick pengar för ska jag undersöka faktorer som hör till moderns graviditet, förlossningen och perioden efter födseln, säger hon.

Fredinahs målsättning är att blir klar med rapporten våren 2015.
– Det här bidraget gör att jag kan slutföra min forskning. Det hade blivit mycket svårare utan denna finansiering, för även om forskning om celiaki är viktig är det svårt att få fram de pengar som behövs.

Celiaki klassas idag som en folksjukdom i Sverige, och är en av de vanligaste kroniska sjukdomarna bland barn.

- Det finns väldigt mycket som vi ännu inte vet om celiaki, och det är helt centralt att forskare får möjlighet att undersöka orsakerna till sjukdomen, säger Christina Ralsgård som är generalsekreterare för Svenska Celiakiförbundet.

Svenska Celiakiförbundet är intresseorganisationen för dem som har sjukdomen celiaki (även kallad glutenintolerans). Svenska Celiakiförbundet delar varje år ut bidrag till forskning om celiaki och det är förbundets vetenskapliga råd som bedömer ansökningarna om forskningsbidrag.

Svenska Celiakiförbundet företräder också laktosintoleranta, samt de som inte tål mjölk - eller sojaprotein. Celiakiförbundet arbetar för att öka kunskapen i samhället om dessa diagnoser. Förbundets målsättning är att medlemmarna ska kunna leva ett så friskt liv som möjligt och ha tillgång till livsmedel fria från gluten, laktos, mjölk – eller sojaprotein. Förbundet har 24 000 medlemmar i ca 30 läns- och lokalföreningar.

Källa: Svenska CeliakiförbundetSkrevs: 18:48 den 26 oktober 2014 | I kategorin: Forskning | Skriv ut

Recept

Stekt strömming

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com