Senaste foruminläggen

Ny kostfond gynnar forskning om mat och sjukdomar

Ny kostfond gynnar forskning om mat och sjukdomar

I juni bildades föreningen Kostfonden som samlar in pengar till forskning kring mat och hälsa. Nu har föreningen beviljats 90-konto, vilket gör det lättare för dem att samla in pengar som de kan dela ut till forskning.

Kostfonden är en ideell förening som arbetar för att driva fram mer och bättre forskning kring kostens effekter på hälsa och sjukdom. Det gör de huvudsakligen genom att stödja, organisera och samordna kostforskning.

Astma, allergi och celiaki

Kostfonden planerar att stödja kliniska vetenskapliga studier där man ser att kosten kan ha inverkan på sjukdomen. Det handlar om många sjukdomar eller tillstånd som typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdom, cancer, demens, fibromyalgi, gikt, polycystiskt ovariesyndrom (PCOS), barnlöshet, akne, allergi, astma, irritabel tarm, funktionella buksmärtor, magsår, förstoppning, hemorrojder, åderbråck, tarmfickor, tarminflammationer som ulcerös kolit och Crohns sjukdom, celiaki, glutenkänslighet utan celiaki, typ 1-diabetes, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som ADHD och autism, migrän, ätstörningar och epilepsi.

Syftet med studierna ska vara att utvärdera om en viss diet eller olika komponenter i kosten kan motverka sjukdom.

Ordförande i Kostfondens är Kerstin Brismar som är professor i diabetesforskning, specialist i internmedicin, endokrinologi, diabetologi och överläkare på Sophiahemmet.

90-konto för insamlingar

Nu har kostfonden fått 90-konto, vilket underlättar insamlingar. 2013 skänkte svenska folket 5,8 miljarder kronor till insamlingsorganisationer som har 90-konto. För att få ett sådant granskat konto måste en organisation uppfylla en rad högt ställda krav:

– Det svenska folkets vilja att skänka pengar till välgörenhet ökar stadigt. Det innebär att vikten av 90-konto växer. Den som vill vara säker på att en insamlingsorganisation verkligen är seriös bör därför kontrollera med oss om den har 90-konto, säger Lena Hörnblad som är kanslichef på Svensk Insamlingskontroll.

Läs mer om Kostfonden på deras hemsida. På Svensk Insamlingskontrolls hemsida kan du se statistik över vad pengarna gick till förra året.

Källa: Svensk insamlingskontroll och Kostfonden
Foto: Shutterstock

 Skrevs: 21:28 den 23 november 2014 | I kategorin: Omvärld | Skriv ut

Recept

Ugnsstekt falukorv, 6 port

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com