Senaste foruminläggen

Nya EU-regler för märkning av mat

Nya EU-regler för märkning av mat

Från och med den 13 december gäller nya märkningsregler för livsmedel inom hela EU. Reglerna gäller både förpackad och oförpackad mat och även mat som serveras på restauranger eller caféer.

Den stora nyheten är att alla som serverar oförpackad mat, som till exempel restauranger och caféer, måste kunna redogöra för de ingredienser som finns på den lista med 14 allergen som EU beslutat om. Det kan vara att upplysningarna finns på menyn eller att personalen kan redogöra för ingredienserna. 

Lättare att se allergener i ingrediensförteckningen

Lagen innebär som tidigare att färdigförpackad mat ska ha information om allt innehåll i maten. De 14 allergenen på EU:s lista, de allergen som oftast leder till kraftiga allergiska reaktioner och anafylaxi, ska nu skrivas ut i fet stil i ingrediensförteckningen. I Europa beräknas 17 miljoner människor vara allergiska mot mat i någon form, med allt från lindriga reaktioner till svårare reaktioner i form av anafylaxi (allergisk chock).

– Den nya märkningen innebär förbättringar för många som har matallergi. Det kommer att bli lättare för fler att gå ut och äta. Det blir också lättare att se vilka av de vanligaste allergenen som finns i färdigförpackad mat eftersom de ska skrivas ut i fet stil, säger Maritha Sedvallson som är ordförande i Astma- och Allergiförbundet.

– Astma- och Allergiförbundet hoppas dock att restaurangerna ska gå ett steg längre och skapa rutiner för att informera gästerna om allt som finns i maten, inte enbart de 14 vanligaste allergenen.

Det är kommunernas Hälso- och miljöförvaltningar som ska kontrollera att restauranger och caféer följer lagen. I ett pressmeddelande skriver Astma- och Allergiförbundet att man kommer att följa implementeringen av den nya lagstiftningen noga.

– Om det visar sig att den nya lagstiftningen leder till missförstånd kommer vi att kräva en skärpning av lagen, menar förbundet. 

De 14 allergenerna är:

Läs mer om märkningen på Livsmedelsverkets hemsida.

Källor: Astma- och Allergiförbundet och Livsmedelsverket
Foto: FotoliaSkrevs: 21:35 den 15 december 2014 | I kategorin: Omvärld | Skriv ut

Recept

Pepparkakor, glutenfria

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com