Senaste foruminläggen

Det våras för hasseln mitt i vintern

Det våras för hasseln mitt i vintern

Känner du redan av vårens pollensnuva? Det kan vara hasseln som blommar. Redan i december rapporterade pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet om observationer av tidigt blommande hassel.

Det är vår igen för hasseln. Redan i början av december rapporterade Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet om de första hasselbuskarna i blom för säsongen. År 2014 är ett nytt i raden av mycket varma år vilket påverkar hasselblomningen.

– Temperaturerna under senhösten har varit svala, men vi har nästan inte haft någon frost. Det är just sådana temperaturer som gör att hasseln har kunnat passera igenom sin vintervila ovanligt snabbt, säger Åslög Dahl som är forskare vid Institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet.

Rapportera om du ser blommande hassel 

2014 är sjätte året under 2000-talet som hasselbuskar har börjat blomma före nyår.

– Vi är tacksamma om de som observerar en blommande buske rapporterar det till Svenska Fenologinätverkets webbsida (naturenskalender.se). Då bidrar man till att dokumentationen av hur det allt varmare klimatet påverkar växterna i naturen. Och detta påverkar förstås indirekt också oss människor, säger Åslög Dahl. 

Kan ge allergiska problem mitt i vintern

Precis som människor är hasselbuskar individer och de är därför mycket olika. Och lyckligtvis sprids inte pollen särskilt långt så här på vintern eftersom väderleksförhållandena inte är gynnsamma för att pollen ska lyftas särskilt högt över marken.

– Men skratta inte åt den allergiker som hävdar att den har besvär även om det är mitt i vintern. Om det milda vädret består i vinter är det mycket sannolikt att det i så fall rör sig om hasselpollen, säger Åslög Dahl.

Källa: Göteborgs universitetSkrevs: 21:20 den 8 januari 2015 | I kategorin: Omvärld | Skriv ut

Recept

Pitabröd

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com