Senaste foruminläggen

Ren luft studeras för behandling av svåra eksem

Ren luft studeras för behandling av svåra eksem

Kan behandling med ren luft hjälpa barn och ungdomar med svåra eksem? Det svenska företaget Airsonett har sett goda resultat hos vissa patienter och nu ska behandlingen dokumenteras i en brittisk studie med barn och ungdomar med svåra atopiska eksem.

Behandling med Airsonett innebär att patienten sover i ren luft och undviker exponering för allergener. Produkten används idag vid behandling av svår allergisk astma.

Ökar livskvaliteten

Hittills har studier visat att Airsonett hämmar allergin, minskar inflammationen och ökar livskvaliteten hos patienter med svår allergisk astma. Från företagets sida har man även erfarenheter från enstaka patienter som indikerar att behandlingen även kan minska besvären hos patienter som lider av svåra atopiska eksem.

Klinisk studie med 15 barn och ungdomar

Atopiska eksem (böjveckseksem) drabbar en femtedel av alla barn och blir allt vanligare. Sjukdomen yttrar sig i form av torr hud, eksem och svår klåda på flera delar av kroppen, ofta i knä- och armveck. Eksemen kan vara bättre i perioder, för att sedan bli sämre igen och patienterna kan ha besvär under många år. Det är vanligt att patienter med atopiska eksem även lider av pollenallergi eller astma.

Nu initieras en klinisk studie för att under vetenskapligt kontrollerade former dokumentera effekten av Airsonettbehandling på barn och ungdomar med svåra eksem. I en prospektiv, oblindad pilotstudie på totalt 15 barn och ungdomar med svåra atopiska eksem kommer effekten av Airsonettbehanding utvärderas under sex månader. I studien kommer man bland annat att se till eksemens svårighetsgrad, sömnkvalitet och livskvalitet.

Del i utvecklingen av ny behandling

Studien genomförs i Storbritannien och bekostas av Biomedical Research Centre vid Imperial College i London. Huvudprövare är Dr. Claudia Gore, specialistläkare inom pediatrisk allergi och immunologi.

– Vi ser fram emot resultaten av studien, som är ett viktigt led i utvecklingen av en helt ny och biverkningsfri behandling för de barn och ungdomar som är svårast drabbade av atopiska eksem, säger Fredrik Werner, som är vd för Airsonett AB.

Källa och foto: Airsonett

 Skrevs: 21:10 den 25 januari 2015 | I kategorin: Forskning | Skriv ut

Recept

Äppel- och plommonpaj

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com