Senaste foruminläggen

Vi väljer mer fett och socker istället för lightprodukter

Vi köper fettrikare och naturligt sötade produkter och väljer allt oftare bort lightprodukter, menar undersökningsföretaget Nielsen som har tittat på försäljningen i dagligvaruhandeln för sista halvåret 2007.

– Resultaten pekar på att den svenska konsumenten har tagit till sig begreppet ”naturally good for you”. Konsumenten föredrar smak och naturlighet framför fett- och sockersnåla produkter, säger Bo Ekström, VD Nielsen Sverige.

Den stora ”antisockertrenden” har gjort stort avtryck inom handeln de senaste åren. Läsken fortsätter sin negativa utveckling, men det är lightprodukterna som ligger bakom det stora tappet den senaste tiden.

Honung ökar

Försäljningen av honung har ökat med 10 procent i volym det senaste halvåret jämfört med året innan. Som kontrast har  sockerersättningsprodukter under samma period backat med nästan 4 procent i volym.

Fetare margarin

Bordsmargarin med fetthalt mindre än 40 procent har backat med 7 procent i volym det senaste halvåret medan de med fetthalt över 80 procent ökat med hela 15 procent.

Trenden är likadan inom dressing och majonnäs där de fettsnåla varianterna tappat kraftigt i volym men de ökat för de fettrikare varianterna. Även inom mjölk och yoghurt syns samma trend – produkter med låg fetthalt tappar i volym medan de med högre fetthalt ökar.

– Det är en intressant utveckling att konsumenten börjar se hälsa, miljö och njutning som en helhet. Extrema dieter hör gårdagen till, nu handlar det om att njuta av det naturligt goda, värna om sin hälsa och tänka på sin omvärld, avslutar Bo Ekström.

Källa: pressmeddelande från AC Nielsen ABSkrevs: 09:27 den 18 februari 2008 | I kategorin: Nya rön om mat | Skriv ut

Recept

Potatis- och basilikamos

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com