Senaste foruminläggen

Genupptäckt kan påverka behandling av allergi och astma

Genupptäckt kan påverka behandling av allergi och astma

Ungefär var tredje person har allergiska besvär och vart tionde barn har astma. Nu har forskare i England, USA, Sverige och Kanada upptäckt mer än 30 gener som är kopplade till allergiska besvär och astma. På sikt kan det ge behandlingar som är mer personanpassade.

Forskarna har bland annat sett att generna styr nivån av IgE i blodet, vilket är det protein som kan utlösa allergiska reaktioner.

– Vi fann också att regleringen av genernas aktivitet var koncentrerad till s.k. eosinofila blodkroppar som man ofta finner aktiverade i lungvävnad hos astmatiker. Flera av dessa gener kan bli föremål för helt nya behandlingsprinciper vid allergi och astma. I förlängningen kan man tänka sig att en mer individualiserad behandling kan ges till olika patienter beroende på vilka gener som är felreglerade hos den enskilda patienten, säger Lars Rönnblom som är professor i reumatologi vid institutionen for medicinska vetenskaper på Uppsala universitet och läkare på Akademiska sjukhuset.

Jämfördes med friska

Forskarteamet har använt en ny teknik i sitt arbete. Totalt undersöktes 27 000 områden i genomet hos individer i familjer med astma för att ta reda på om IgE-nivåerna kunde korreleras till det epigenetiska mönstret. Resultatet jämfördes sedan med den epigenetiska bilden hos celler från friska blodgivare från Uppsala Bioresurs.

Forskarna fann en stark koppling mellan metyleringsförändringar inom 36 regioner i 34 gener och serumnivån av IgE. De pekar på att dessa gener hade en särskilt stark effekt i eosinofila blodkroppar hos astmatiker, vilket visar på att riskgener för sjukdom ofta har sin effekt i celler som är direkt inblandade i sjukdomsprocessen.

– Studien visar också på styrkan med den epigenetiska metodologin, då tio gånger fler gener än tidigare visade sig vara inblandade i regleringen av IgE-nivåerna. Det betyder att det finns fler möjliga molekyler att rikta ett läkemedel mot, säger Lars Rönnblom.

Kan förutse effekten av behandlingen

Behandlingar som neutraliserar eosinofila blodkroppar finns redan, men de är dyra och fungerar bara vid visa former av astma. De nya fynden ger möjlighet att förutse om behandlingen kommer att ha effekt, innan den påbörjas.


Den svenska delen av studien har publicerats på Natures hemsida.

Källa: Uppsala universitet
Foto: Shutterstock

 

 

 Skrevs: 16:48 den 1 mars 2015 | I kategorin: Forskning | Skriv ut

Recept

Lax med apelsin och stjärnanis

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com