Senaste foruminläggen

Expertmöte om celiaki

Expertmöte om celiaki

Celiaki, även kallat glutenintolerans, blir allt vanligare. Sverige är det land i västvärlden som har högst andel personer med celiaki. Nu samlas ledande forskare, läkare, sjuksköterskor och dietister till ett möte i Stockholm för att utbyta kunskaper om sjukdomen.

– Celiaki är numera en vanlig sjukdom som drabbar alla åldrar och det är viktigt att öka kunnandet om orsaken till sjukdomen och hur den skulle kunna förebyggas, säger Anneli Ivarsson som är docent vid Umeå universitet, överläkare inom Västerbottens läns landsting, samt ordförande i Arbetsgruppen för celiaki, vilka arrangerar mötet i Stockholm.

Världsunikt register

I Sverige finns ett världsunikt register som kartlägger celiaki hos barn och ungdomar. Ansvaret för registret ligger hos Arbetsgruppen för celiaki, som består av barnläkare från hela Sverige och som verkar inom Svenska barnläkarföreningens sektion för gastroenterologi, hepatologi och nutrition. Registret administreras från Umeå universitet med Anneli Ivarsson som huvudansvarig.

Alla läkare som ställer diagnosen celiaki hos barn och ungdomar bör rapportera nya fall till celiakiregistret. Syftet är att kartlägga och följa utvecklingen över tid, samt möjliggöra forskning. Vetenskapliga studier kring celiaki bedrivs fortlöpande med registret som underlag.

Det är arbetsgruppen för celiaki som bjuder in läkare, sjuksköterskor och dietister från landets rapporterande kliniker till ett heldagsmöte i Stockholm den 27 mars med föreläsningar och diskussioner om det senaste kunskapsläget och forskningen.

– Många med celiaki vet inte om att de har sjukdomen så vi inom vården måste bli ännu bättre på att upptäcka celiaki, säger Anneli Ivarsson. 


Svenska Celiakiförbundet hjälper till med de praktiska arrangemangen kring mötet.
 Svenska Celiakiförbundet är en intresseorganisation för personer som har sjukdomen celiaki (även kallad glutenintolerans). Förbundet företräder också laktosintoleranta, samt dem som inte tål mjölk - eller sojaprotein och arbetar för att öka kunskapen i samhället om diagnoserna. 

Förbundet har 24 000 medlemmar i ca 30 läns- och lokalföreningar.

Källa: Svenska CeliakiförbundetSkrevs: 16:56 den 22 mars 2015 | I kategorin: Omvärld | Skriv ut

Recept

Frukostbullar, glutenfria

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com