Senaste foruminläggen

Nytt nätverk för experter på allergisk matstrupe

Nytt nätverk för experter på allergisk matstrupe

Närmare en procent av Sveriges befolkning beräknas ha eosinofil esofagit, eller allergisk matstrupe som sjukdomen ibland kallas. Den kan göra att man får svårt att svälja mat och ofta tar det lång tid innan man får rätt diagnos. Nu bildas ett nytt nätverk för att förbättra diagnostik och behandling.

Eosinofil eosfagit är en dold, ofta svårdiagnostiserad sjukdom som orsakar stort socialt och fysiskt lidande, med problem att svälja mat. Många patienter upplever att maten glider väldigt långsamt genom matstrupen. I värsta fall kan den fastna helt och man tvingas uppsöka sjukhus och bli nedsövd för att maten ska kunna plockas bort. Andra besvär är hicka eller kräkningar, framförallt hos barn.

Åtta av tio har bakomliggande allergi

De som har den ovanliga inflammatoriska sjukdomen får ofta dras länge med svåra sväljningssvårigheter innan de diagnostiseras.

Man vet fortfarande relativt lite om orsakerna till Eosinofil eosfagit, men de senaste årens forskning har visat att åtta av tio patienter har någon form av bakomliggande allergi.

– Mycket tyder på att en slags vita blodkroppar i slemhinnan (Eosinofil granulocyten) driver på sjukdomen och flera studier pågår för att öka kunskapen om vad cellerna gör och hur de interagerar med andra inflammatoriska celler och signalämnen (cytokiner), säger Marie Carlsson som är överläkare och professor i gastroenterologi på Akademiska sjukhuset i Uppsala och nybliven ordförande i Svensk Gastroenterologisk Förening.

– Västvärlden ligger långt efter USA där man har stora centra kring Eosinofil eosfagit, men här i Sverige är sjukdomen relativt okänd inom läkarkåren. Det europeiska nätverket EUROEOS arbetar för att öka kunskapen, men mycket mer behöver göras. Därför har gastroenterologer på Akademiska tagit initiativ till ett nätverk med experter på öron-näs-halssjukdomar och barnmedicin för att utveckla diagnostik och behandling. Förhoppningen är att liknande upplägg ska spridas till övriga Sverige, säger Marie Carlson.

 
Planerna på utökat samarbete presenterades under Gastrodagarna, ett specialistmöte för gastroenterologer, som hölls i Uppsala den 27-29 maj.

Läs mer om Svensk Gastroenterologisk Förening på deras hemsida.

Källa: Akademiska sjukhuset i Uppsala
Foto: FotoliaSkrevs: 19:36 den 31 maj 2015 | I kategorin: Forskning | Skriv ut

Recept

Persikosalsa

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com