Senaste foruminläggen

Barn berättar om celiaki

Barn berättar om celiaki

I intervjuboken ”Jag har celiaki” berättar tio barn och tonåringar om hur det är att leva med celiaki. Boken innehåller också fakta om celiaki, barnläkarens svar på vanliga frågor och tips för en glutenfri vardag.

Idag är celiaki, som även kallas glutenintolerans, en av de vanligaste kroniska sjukdomarna bland barn i Sverige. Två till tre procent av svenska barn har celiaki och sjukdomen blir allt vanligare.

Svenska Celiakiförbundet startades för 40 år sedan av föräldrar vars barn fått diagnosen celiaki. I år firar förbundet 40-år och ger ut en bok om och med barn.
- Idén med den här boken är att alla skolbarn som har celiaki ska få en röst. Barnen är en viktig del i förbundet – både för 40 år sedan och nu, säger generalsekreteraren Christina Ralsgård.

Berättelser, fakta och tips

I boken har Martin Svensson intervjuat barn som har celiaki i åldrarna 6-16 år, från Malmö i söder till Luleå i norr: Hur ser vardagen ut när man inte tål gluten? Vad kan man äta? Hur går det när man blir tonåring?
”Jag har celiaki” innehåller även faktadelar om glutenintolerans, och Lars Browaldh som är överläkare på Sachsska barnsjukhuset i Stockholm, svarar på ”vanliga frågor” om celiaki och glutenfri kost. Dessutom ger Smilla Luuk, som startade en glutenfri mat-och-bak-blogg när hon var 12 år, tips för en glutenfri vardag.

- Det är viktigt att öka kunskapen om denna vanliga sjukdom. Alla barn ska kunna sätta den här boken i händerna på lärare, skolmatspersonal, vänner eller mor- och farföräldrar så att de kan lära sig mer om sjukdomen, säger Christina Ralsgård.
Boken Jag har celiaki går att köpa på Celiakiförbundets hemsida.

Celiaki är en livslång sjukdom som innebär att man inte tål att äta gluten. Det finns idag ingen medicin, utan den enda behandlingen är en livslång strikt glutenfri kost.

Svenska Celiakiförbundet är intresseorganisationen för alla som har sjukdomen celiaki. Förbundet företräder också laktosintoleranta, samt de som inte tål mjölk - eller sojaprotein. Celiakiförbundet arbetar för att öka kunskapen i samhället om dessa diagnoser.
Målsättningen är att medlemmarna ska kunna leva ett så friskt liv som möjligt och ha tillgång till livsmedel fria från gluten, laktos, mjölk – eller sojaprotein. Förbundet har 24 000 medlemmar i ca 30 läns- och lokalföreningar.

Källa och bild: CeliakiförbundetSkrevs: 21:08 den 21 juni 2015 | I kategorin: Lästips | Skriv ut

Recept

Mandelgalette, glutenfri

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com