Senaste foruminläggen

Forskar om långvarig stress som kan leda till sjukdomar

Forskar om långvarig stress som kan leda till sjukdomar

Att sjukdomar som allergi och celiaki kan vara stressande, det vet nog de flesta som lever med det. Men det behövs mer forskning om och hur stress i sig kan leda till folksjukdomar som till exempel barndiabetes och celiaki (glutenintolerans) hos barn och ungdomar, menar professor Maria Faresjö vid Hälsohögskolan i Jönköping i en artikel i Critical Reviews in Immunology.

Vår kropp är rustad för att hantera vardaglig stress, det vill säga stress som är kortvarig. Däremot kan ett kraftigt och långvarigt stresspåslag påverka vår kropp och vårt immunförsvar negativt. Immunförsvaret, som har till uppgift att skydda oss mot bakterier och virus, är även involverat vid en rad vanliga sjukdomar hos barn och ungdomar.

Sjukdomar stressar

Flera medicinska studier har visat att immunologiska sjukdomar, till exempel barndiabetes och celiaki (glutenintolerans), kan orsaka svår belastning och till och med psykisk stress hos såväl det sjuka barnet som hos barnets närmaste omgivning.

Stress kan leda till sjukdomar

Däremot visar professor Faresjös granskning av medicinska vetenskapliga artiklar att det finns alltför få studier som hittills har studerat om svår psykisk stress hos barn och ungdomar i sig kan leda till sjukdomar som barndiabetes, glutenintolerans och ledgångsreumatism.

Professor Faresjö har tillsammans med forskare vid Hälsohögskolan i Jönköping och Hälsouniversitet i Linköping tidigare visat att en hög stressnivå i familjen kan påverka barnets immunförsvar. Detta är en av få studier som hittills har kunnat visa att en hög stressnivå påverkar immunförsvaret negativt, det vill säga att immunförsvaret inte är lika motståndskraftigt när kroppen utsätts för en hög stressnivå.

Forskarna vid Hälsohögskolan arbetar nu vidare med att studera om negativa upplevelser under barndomen och händelser som skett nyligen i livet kan leda till negativ påverkan på kroppen och immunförsvaret. De hoppas på att forskningen kommer att öka kunskapen om hur psykisk stress påverkar hälsan hos barn och ungdomar.

Artikeln “The link between psychological stress and autoimmune response in children” publiceras i tidskriften Critical Reviews in Immunology (2015, DOI: 10.1615/CritRevImmunol.2015013255).
 
Källa: Högskolan i Jönköping
Foto: Shutterstock
 Skrevs: 21:36 den 29 juni 2015 | I kategorin: Forskning | Skriv ut

Recept

Vitt bröd

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com