Senaste foruminläggen

Nationella rekommendationer på gång för celiaki

Nationella rekommendationer på gång för celiaki

Celiaki är en av de sjukdomar som primärvården ska få nationella diagnos – och behandlingsrekommendationer för. Nästa år får alla vårdcentraler gemensamma rekommendationer om hur man bäst diagnostiserar och behandlar celiaki.

Meningen är att personalen på landets alla vårdcentraler lätt ska få tillgång till checklistor med vanliga sjukdomar; hur man ställer diagnos och vilka behandlingar som bör sättas in.

– Celiaki är en av de sjukdomar som vi ska ta fram behandlingsrekommendationer för, säger Roger Molin, som är vårdanalytiker på SKL, Sveriges Kommuner och Landsting.

Syftet med de nya rekommendationerna är att vården ska bli så bra som möjligt för alla, oavsett var man söker vård eller vem man är. Det är SKL och landstingen, med statlig finansering, som i samarbete tar fram behandlingsrekommendationerna.

– Jag hoppas att det här kan bidra till att fler får rätt diagnos fortare. I dag tar det ofta alldeles för lång tid innan man får diagnosen celiaki, säger Svenska Celiakiförbundets generalsekreterare Christina Ralsgård.

Runt 300 diagnoser ska det finnas rekommendationer för när arbetet är klart. Redan nästa år ska 200 av dessa finnas i alla regioner och landsting.

Behandlingsrekommendationerna ska inte förväxlas med de nationella riktlinjer från Socialstyrelsen som sedan tidigare finns för några av de största kroniska sjukdomarna.

Källa: Celiakiförbundet
Foto: Fotolia
 Skrevs: 21:12 den 5 juli 2015 | I kategorin: Omvärld | Skriv ut

Recept

Lammstek med örter och oliver

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com