Senaste foruminläggen

Parfym luktar sjukt gott för vissa, andra blir bara sjuka

Parfym luktar sjukt gott för vissa, andra blir bara sjuka

Dofter och parfymer kan göra att vissa blir sjuka. Därför har Astma- och Allergiförbundet utropat vecka 44 2015 till parfymfria veckan. Under veckan vill förbundet öka uppmuntra alla att använda parfymfria produkter och öka medvetenheten om doftöverkänslighet.

Under veckan arbetar Astma- och Allergiförbundet för att sprida information om dofter och parfymer.

– Vi vill uppmärksamma doftöverkänslighet därför att det är ett stort problem för så många. Stöd gärna parfymfria veckan - det är enkelt! Välj parfymfria produkter, spara parfymen till privata tillfällen och visa extra hänsyn i utsatta miljöer som till exempel skolor och när du besöker sjukvården, säger Maritha Sedvallson som är ordförande i Astma- och Allergiförbundet.

Doftöverkänslighet, sensorisk hyperreaktivitet/SHR, är relativt vanligt bland vuxna och drygt sex procent uppfyller kriterierna för diagnos. Långt fler, omkring 33 procent anger själva att de har någon form av doftöverkänslighet. Det finns inte någon medicinsk behandling som botar doftöverkänslighet utan de som är drabbade är hänvisade till att undvika dofter och är beroende av omgivningens hänsyn.

Orsaken till doftöverkänslighet anses bero på en ”överretbarhet” i det sensoriska nervsystemet. Personer med SHR beskriver ofta luftvägssymtom som liknar de som kan ses vid astma, allergi eller KOL.

Du kan läsa mer om doftöverkänslighet på Astma- och Allergiförbundets hemsida.

Källa och bild: Astma och AllergiförbundetSkrevs: 21:46 den 26 oktober 2015 | I kategorin: Omvärld | Skriv ut

Recept

Blomkålssoppa

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com