Senaste foruminläggen

Korn ger snabba hälsoeffekter

Korn ger snabba hälsoeffekter

Forskare vid Lunds universitet visar att bröd baserat på kornkärnor ger goda och snabba effekter på hälsan. Den speciella kostfiberblandningen i kornkärnor hjälper till att minska aptiten, reglera blodsockret och minska risken för både diabetes typ 2 och hjärt- och kärlsjukdomar.

– Det är förvånande men mycket lovande att rätt val av kostfiberblandning på väldigt kort tid kan få påfallande hälsosamma effekter på friska människor, säger Anne Nilsson som är docent vid Centrum för preventiv livsmedelsforskning vid Lunds universitet. Hon är en av forskarna bakom studien.

I studien fick friska medelålders personer under tre dagar äta ett bröd baserat på kornkärnor till måltiderna vid frukost, lunch och middag. En undersökning av riskmarkörer för diabetes och hjärt- kärlsjukdom morgonen efter visade att försökspersonernas ämnesomsättning påverkades positivt upp till 14 timmar efter, med bland annat minskat blodsocker- och insulinpåslag efter en måltid, ökad insulinkänslighet, och förbättrad aptitreglering.

Tarmfloran påverkar

Effekterna uppkommer enligt forskarna då den speciella kostfiberblandningen i kornkärnor når tjocktarmen och stimulerar tillväxt av goda bakterier och stimulerar till frisättning av viktiga tarmhormoner.

– Vi såg en ökning av tarmhormoner som reglerar ämnesomsättning och aptit. Vi såg även en ökning av ett tarmhormon som hjälper till att sänka kronisk låggradig inflammation, vilket i förlängningen kan hindra uppkomsten av både hjärt- kärlsjukdomar och diabetes, förklarar Anne Nilsson.

Forskarna har tillsammans med en forskargrupp ledd av professor Fredrik Bäckhed vid Göteborgs universitet även sett att kostfibrer från kornkärnor ökar tarmbakterien Prevotella copri som visade sig ha en direkt blocksockerreglerande effekt, samt minskar andelen av en tarmbakterie som anses ohälsosam.

Studien visar även att effekterna av kornkärnsbaserad kost påverkas av vår tarmflorasammansättning. Personer med låga koncentrationer av Prevotella copri uppvisade inte samma goda effekter när de åt kornkärnsbrödet som personer med högre koncentration.

Hoppas på större användning för korn

Enligt forskarna är resultaten intressanta ur ett folkhälsoperspektiv, eftersom antalet personer med övervikt och diabetes typ 2 har ökat markant under flera år. De hoppas att mer kunskap kring effekter av specifika kostfibrer på hälsan ska resultera i att företag kan ta fram livsmedel med hälsosamma egenskaper som kan motverka diabetes och andra livsstilsrelaterade sjukdomar. 

Forskarna hoppas även att korn i framtiden blir ett naturligt inslag i fler produkter och vid matlagning i exempelvis sallader, soppor, grytor och som ersättning till exempelvis ris och potatis.
 
Här är forskarnas tips för att hålla blodsockerbalansen:

Brödet i studien baseras på 85% kornkärnor som kokas och blandas med vetemjöl. Vill du minska mängden kornkärnor kan du ersätta dem med fullkornsmjöl.

Här kan du se en animerad film på engelska om studiens resultat

Källa: Lunds universitet
Bild på Anne Nilsson: Kennet RuonaSkrevs: 21:14 den 14 februari 2016 | I kategorin: Forskning | Skriv ut

Recept

Ugnspannkaka

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com