Senaste foruminläggen

Aerius blir fritt från azofärger

Aerius blir fritt från azofärger

Aerius är receptbelagda antihistaminer som i flytande form kan ges till barn från ett års ålder. Medicinen innehåller E110, ett av de omdiskuterade azofärgämnena och konserveringsmedlet natriumbensoat, vilka tillsammans kan göra att barn blir hyperaktiva. Nu byter tillverkaren Schering-Plough ut flytande Aerius mot en ny - fri från färg, konserveringsmedel och socker.

När Aerius godkändes av de europeiska läkemedelsmyndigheterna i början av 2000-talet ställdes motkravet att man skulle ta fram en ny variant utan azofärgämnen. Den nuvarande Aerius i flytande form innehåller både azofärgen E110, konserveringmedlet natriumbensoat och socker.

– På ett tidigt stadium tog vi beslut om att tillmötesgå myndigheterna och vi har nu tagit fram en ny oral lösning som är fri från bensoater, färgämnen och socker, säger Louise Janke som är produktchef för Aerius på svenska Schering-Plough.

På apoteken under våren

Den nya Aerius är godkänd för försäljning i Europa och kommer att ersätta den nuvarande flytande formen. På sikt kommer den att ersätta den nuvarande produkten på alla marknader.
Louise Janke räknar med att den nya lösningen kommer att finnas på de svenska apoteken under våren. Flaskorna som finns på apoteken byts inte ut, utan de nya börjar säljas i takt med att de gamla tar slut.

Enligt Louise Janke är man även långt framme i arbetet med att ersätta färgen i den blå tabletten som kan ges till vuxna och barn från 12 år.

Tidigare artiklar om azofärgämnen:Skrevs: 15:58 den 4 mars 2008 | I kategorin: Nya rön om mat | Skriv ut

Recept

Tunnbröd

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com