Senaste foruminläggen

Ungdomar med celiaki känner sig begränsade på resan

Ungdomar med celiaki känner sig begränsade på resan

Nio av tio ungdomar med celiaki känner sig begränsade av sin celiaki när de är ute och reser. Det visar Svenska Celiakiungdomsförbundets medlemsundersökning 2015.

Nästan 700 personer deltog i Svenska Celiakiungdomsförbundets, SCUF:s, medlemsundersökning 2015. Rapporten visar att 94,5 procent känner sig begränsade av sin celiaki när de reser med tåg, flyg eller båt.

Otydlig information, osäker personal och brist på märkning gör att det blir ett risktagande för den som har celiaki att äta. Enligt dem som har svarat krävs det alltid ett stort egenansvar, det gäller att planera i förväg, ställa frågor, stå på sig och återkommande förklara vad celiaki är.

– Om det inte ligger framme så vore det skönt med tydlig information att glutenfria alternativ FINNS, eftersom det kan vara jobbigt att vara “den som är den” och måste fråga och har särskilda krav, särskilt om det finns köer, menar en av dem som har kommenterat i undersökningen.

Det är tidskrävande att ställa frågor, leta efter och läsa innehållsförteckningar eller krångla med förbeställningar. Personalen ombord på tåg, flyg och båt har enligt de svarande ofta låg kunskap om celiaki; vilket kan leda till ett osäkert, nonchalant och ibland otrevligt bemötande. Många känner sig besvärliga när de frågar och har mött personal som suckar och blir sura. Flera väljer att inte fråga alls, vana vid att det inte brukar finnas glutenfria alternativ. Personalens låga kunskap skapar också en oro över matens innehåll och hur den har hanterats.

Svenska Celiakiungdomsförbundet skriver i sitt pressmeddelande att tillgängligheten ombord på resor behöver öka genom ökad kunskap hos resebolagen. Det leder till bättre glutenfritt utbud samt ökad säkerhet för personer med celiaki. De svarande vill se ett utbud med bland annat glutenfri barnmeny och naturligt glutenfria alternativ. Det behövs mer marknadsföring av glutenfria alternativ, tydligare märkning och enklare sätt att förbeställa. Det är också viktigt att kunna lita på att de glutenfria livsmedlen inte har kontaminerats med gluten.

Svenska Celiakiungdomsförbundet (SCUF) arbetar för att barn och unga med celiaki ska ha en vardag utan hinder. Vi skapar mötesplatser och ser till att vi tillsammans har en stark röst i frågor kring celiaki.

Här kan du läsa medlemsundersökningen.

Källa: Svenska Celiakiungdomsförbundet
Foto: IBL (Bilden är tagen i ett annat sammanhang)Skrevs: 21:01 den 20 mars 2016 | I kategorin: Omvärld | Skriv ut

Recept

Klyftpotatis

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com