Senaste foruminläggen

26 maj - en parfymfri dag

26 maj - en parfymfri dag

Låt den 26 maj vara en parfymfri dag, uppmanar MCS Sweden. Men den parfymfria dagen vill de visa på de problem som överdriven parfymering innebär i samhället, både för dem som är känsliga men även för andra.

Riksförbundet MCS Sweden har som mål att människor som är skadade av mögel eller kemikalier ska kunna fungera som fullvärdiga medlemmar i samhället.

MCS, Multiple Chemical Sensitivity, eller kemisk intolerans som det också kallas, innebär att man blir sjuk av en låg dos av kemikalier. Det gör att man inte kan vistas fritt ute i samhället på grund av andra människors parfymer och kommersiell så kallad doftsättning av offentlig miljö.

Parfym består till 95-100 procent av syntetiska kemikalier, vilket gör att även personer som inte är kemiskt intoleranta eller allergiska kan påverkas negativt. Barn är särskilt utsatta. Huvudvärk, koncentrationssvårigheter och trötthet är vanliga symptom.
Parfymer kan finnas i deodoranter, schampo, hårstylingprodukter, rakprodukter, hudkrämer, tvättmedel, sköljmedel och rengöringsprodukter. Samtliga produkter finns som parfymfria alternativ.

Fakta om MCS
3-4% har läkarställd diagnos MCS
12,3% rapporterar själva symptom av kemiska ämnen
10-30% av befolkningen drabbas av någon form av känslighet för kemiska ämnen.

Vanliga symptom kan vara yrsel, illamående, ”hjärndimma”, värk i muskler och leder, slem i halsen, heshet, hosta, nästäppa, bröstsmärtor, hjärtklappning, hudutslag, feber, humörsvängningar och nedstämdhet.

Ämnen som utlöser symptom kan vara tobaksrök, kemikalier i parfymer och parfymerade produkter, städprodukter, sköljmedel, mögel, emissioner från byggnader, trycksvärta, elektroniska apparater, blommor, levande ljus och bilavgaser.

Källa: MCS SwedenSkrevs: 20:38 den 24 maj 2016 | I kategorin: Omvärld | Skriv ut

Recept

Janssons frestelse

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com