Senaste foruminläggen

Dina vårtecken kan bli vetenskap

Dina vårtecken kan bli vetenskap

Idag öppnar en ny hemsida, www.vårtecken.nu, där allmänheten kan rapportera vårtecken och på så sätt hjälpa forskarna att visa hur naturen påverkas av ett förändrat klimat.

På hemsidan kan vem som helst rapportera när olika örter, buskar och träd börjar blomma, sätta blad och frukt etc. I takt med att rapporter kommer in kan man också direkt följa vårens ankomst över hela landet på hemsidan.

Ovärderligt bidrag

Det är det nybildade Svenska fenologinätverket som står bakom hemsidan. Målsättningen är att bygga upp ett landsomfattande register med fenologiska observationer för många olika arter.

– Om tillräckligt många rapporterar från olika delar av landet, kommer det att vara ett ovärderligt bidrag till att förstå effekterna av klimatförändringen. Därför har vi sett till att göra hemsidan så enkel som möjligt att använda, säger Kjell Bolmgren, forskare vid University of California i Berkeley.

Längre pollensäsong

Det förändrade klimatet har redan satt tydliga avtryck i årstidsmönstren. Pollenallergikerna får besvär av pollen allt tidigare på året. Växtsäsongen blir längre och många arter blommar tidigare, ibland t o m flera gånger på ett år. Skadeinsekter hinner med fler generationers förökning än tidigare. Olika arter svarar dock olika på klimatförändringen och det saknas kunskap för att förstå hur detta kommer att påverka deras livskraft och ekosystemens funktion.

Förstå effekter av klimatförändringar

– Tack vare att vi i Sverige har tillgång till data från gamla fenologiska observationer och en god kännedom om hur vår flora förändras, kommer de nya observationer vi förväntar oss att få på hemsidan att ge oss möjlighet att inom en relativt kort tid förstå vilken effekt klimatförändringen har, säger Ola Langvall, försöksledare vid enheten för skoglig fältforskning på SLU.

Vårtecken.nu och Blommar.nu är olika namn för samma hemsida, där du kan rapportera dina observationer året om.

Källa: Pressmeddelande fån SLUSkrevs: 09:07 den 12 mars 2008 | I kategorin: Forskning | Skriv ut

Recept

Pannkakor, glutenfria

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com