Senaste foruminläggen

Syskon påverkar risken för astma

Flera studier har tidigare visat att platsen i syskonskaran påverkar risken att utveckla astma och allergier. Nu bekräftas sambandet mellan platsen i syskonskaran och astma av en stor studie vid Karolinska institutet.

Tidigare forskning visar att barn med äldre syskon löper mindre risk att drabbas av astma och allergier än den som inte har syskon. Det beror bland annat på att de yngre syskonen tidigare utsätts för fler infektioner än äldre syskon.

Forskarna på Karolinska Institutet använde Statistiska centralbyråns Flergenerationsregister länkat till Medicinska födelseregistret och fick på så vis uppgifter om syskonskap för mer än 300 000 barn som är födda mellan 1996 och 2002.

Studien bekräftar att sambanden mellan syskonskap och vissa sjukdomar. Studien visar att barn utan syskon har högre risk att bland annat få astma än förstfödda med yngre syskon. Studien visar också att yngre syskon har lägre risk att få astma och luftvägsinfektioner jämfört med barn som är äldst i syskonskaran

Studien publicerades i Journal of Allergy and Clinical Immunology online den 17 juni 2016 och heter Sibship and risk of asthma in a total population - a disease comparative approach.
Författare är Catarina Almqvist, Henrik Olsson, Tove Fall, Cecilia Lundholm.
På Karolinska institutets hemsida kan du läsa en längre artikel om studien.

Du kan läsa hela studien på Journal of Allergy and Clinical Immunologys hemsida.

Källa: Karolinska insitutet
 Skrevs: 16:51 den 11 augusti 2016 | I kategorin: Forskning | Skriv ut

Recept

Nässelsoppa

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com