Senaste foruminläggen

Uppsala samlar specialistvård för barn på Akademiska barnsjukhuset

Uppsala samlar specialistvård för barn på Akademiska barnsjukhuset

I september flyttar barnspecialistmottagningen i Uppsala till Akademiska barnsjukhusets mottagning där man också etablerar ett barnallergicentrum. Främsta syftet är att samla multiprofessionell kompetens runt barn med långvariga hälsoproblem. Dessutom ska forskning och utbildning integreras med vården på ett nytt sätt.

Astma och allergi är de vanligaste folksjukdomarna bland barn och nästan hälften av patienterna inom öppenvården har dessa sjukdomar.

– Barn med vanliga folksjukdomar som exempelvis astma, eksem eller viktproblem behöver sällan sjukhusets resurser men har återkommande behov att träffa dess multiprofessionella personal. Tillsammans med Uppsala universitet samlar vi nu kompetensen runt barnen, säger Christophe Pedroletti, som är verksamhetschef för Akademiska barnsjukhuset, och fortsätter:

– Samtidigt får vi möjlighet att införa nya arbetssätt och bedriva utbildning och forskning på ett mer integrerat, delvis nytt och spännande sätt. Forskningen behöver komma ut i verksamheten och verksamheten behöver forskningen för att utvecklas.

Bildar ett barnallergicentrum
Till lokalerna i Muninhuset på Islandsgatan 2 flyttar Uppsala barnpecialistmottagning från Samariterhemmet samt barnallergimottagningen och forskningsverksamhet med tillhörande personal och laboratorium från sjukhusområdet. På så vis får man möjlighet att bilda ett barnallergicentrum.

På mottagningarna utreds och behandlas barn med exempelvis astma/allergi, mag-tarmsjukdomar, tillväxtavvikelser, viktproblem, eksem och psykisk ohälsa.

En viktig fördel med att samla barnspecialistmottagningen, barnallergimottagningen och forskningsverksamheten inom dessa barnaårens folksjukdomar är, enligt Christophe Pedroletti, att vården blir mer tillgänglig och att kunskapsutvecklingen kommer att gå fortare.

– Vår ambition är att ständigt förbättra vår samverkan med primärvården och andra vårdinrättningar i länet. Målet är ett bättre och mer integrerat omhändertagande i ett tidigt skede av barn med långvariga hälsoproblem, säger Monica Mäki Karlstrand, som är sektionschef Barns Vård och Hälsa.

Källa och bild: Akademiska barnsjukhusetSkrevs: 20:51 den 18 september 2016 | I kategorin: Omvärld | Skriv ut

Recept

Apelsinrulle med hallongrädde

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com