Senaste foruminläggen

Parfymfria veckan för bättre kunskap om dofter

Parfymfria veckan för bättre kunskap om dofter

Denna vecka har Astma- och Allergiförbundet utsett till Parfymfria veckan. Tanken är att sprida kunskap om doftöverkänslighet och samla in pengar till forskning.

Ungefär en tredjedel av den vuxna befolkningen anger att de har någon form av doftöverkänslighet och sex procent har diagnosen sensorisk hyperreaktivitet, SHR. Symtomen vid sensorisk hyperreaktivitet påminner om astma men orsakerna till reaktionen är inte desamma. Immunförsvaret är inte inblandat och luftvägarna täpps inte till som de gör vid astma.

Dofter kan även utlösa astmaanfall hos personer med astma. De som har astma eller allergi kan ibland vara känsligare för dofter än annars – exempelvis under pollensäsongen eller vid förkylning.

Lägg bud på doftfri parfym

För att samla in pengar till forskning och uppmärksamma hur det är att leva med doftöverkänslighet har Astma- och Allergiförbundet i samarbete med Apotek Hjärtat lanserat en ny doftfri parfym, Personell. Det är en parfym utan doft eller andra tillsatser – den innehåller faktiskt bara vanligt kranvatten. Parfymen är en hyllning till våra egna dofter, men också ett sätt att uppmärksamma problemet med doftöverkänslighet.

Mellan måndagen den 7 november kl. 09.00 och söndagen den 13 november kl. 16.00 kan du lägga bud på en flaska Personell på tradera.se. Hela intäkten går till forskning kring doftöverkänslighet.

– Vi hoppas att många kommer att buda på parfymen och därmed bidra till att forskningen kan komma närmare en lösning för alla de människor som är starkt begränsade i sin vardag på grund av doftöverkänslighet, säger Maritha Sedvallson som är ordförande för Astma- och Allergiförbundet.

– Med Personell vill vi, tillsammans med Astma- och Allergiförbundet, lyfta problemet med doftöverkänslighet, säger Annika Svedberg, chefsapotekare, Apotek Hjärtat. Genom att skapa en medvetenhet om detta hoppas vi att fler tänker på att visa extra hänsyn i utsatta miljöer, som till exempel i kollektivtrafiken, på skolor och vid besök i sjukvården.

Om du vill veta mer om doftöverkänslighet kan du ladda ned foldern Lär dig mer om doftöverkänslighet på Astma- och Allergiförbundets hemsida.

På Astma- och Allergiförbundets hemsida finns även tips på många produkter som rekommenderas av förbundet. Där hittar du bland annat många oparfymerade produkter.

Bilden på parfymflaskan är en del av Astma- och Allergiförbundets kampanj. Parfymen Personell finns till budgivning på tradera.

Källa: Astma- och AllergiförbundetSkrevs: 12:02 den 7 november 2016 | I kategorin: Tips | Skriv ut

Recept

Stekt strömming, glutenfri

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com