Senaste foruminläggen

Hälsostudie med barn vill ha 10 000 deltagare

Hälsostudie med barn vill ha 10 000 deltagare

Nu har hälsoundersökningen Northpop, som lanserades i maj 2016 av Umeå universitet och Västerbottens läns landsting, kommit upp i 500 deltagande familjer. Målet är 10 000 deltagare inom fem till sju år. Alla blivande föräldrar i Västerbotten erbjuds att delta för att samla hälsodata för forskning inom bland annat astma, fetma och ADHD.

– Rekryteringen av den 500:e deltagande familjen är en första milstolpe för Northpop. Genom att samla in denna unika och rika mängd hälsodata bygger vi en blivande guldgruva för framtida medicinsk forskning kring sjukdomar som är vanliga hos barn. Även om studien är unik i sitt specifika fokus på hälsa i livets första skede så är samtidigt långsiktiga befolkningsstudier för folkhälsoforskning en stolt västerbottnisk tradition, säger professor Magnus Domellöf som är huvudansvarig för Northpop.

Kan undersöka på djupet

Northpop kommer att ge underlag för studier av påverkbara riskfaktorer som forskning visat kan påverka hjärnans utveckling hos foster och småbarn och leda till senare skolproblem och beteendeproblem, inklusive ADHD och autismliknande tillstånd. Riskfaktorer som forskarna ser som intressanta är exempelvis D-vitaminbrist, jodbrist, exponering för miljögifter och stress under graviditeten. Studien omfattar även barnets kostvanor och tidiga uppväxtmiljö, som utvecklingen av barnets normala tarmflora. Även samspelet mellan miljöfaktorer och ärftliga faktorer kommer att kunna studeras.

– Vi vet exempelvis att astma, allergier, övervikt och skolsvårigheter ökat bland barn de senaste decennierna. Med Northpop kommer vi att på djupet kunna undersöka vilken roll som arv och miljö spelar under barnets första år, säger docent Christina West som är barnläkare och forskningsansvarig i Northpop.

Samarbetar med vården

I Northpop samlar vårdpersonal in olika sorters hälsodata från barnet i samband med rutinmässiga hälsokontroller fram till att barnet är 7 år.

– Vi har inlett ett väldigt fint samarbete där personal i hela kedjan från mödrahälsovården och förlossningen till BB och barnhälsovården hjälper till att bygga upp Northpop, säger Hanna Nyström som är studiebarnmorska i Northpop.

Deltagarnas prover som lämnas i Northpop kommer förvaras frysta i en biobank vid Norrlands universitetssjukhus. I webbaserade enkäter för föräldrarna ställs frågor om barnets och familjens hälsa, sjukdomar samt kost- och levnadsvanor.

Målet 10 000 studiedeltagare

Samtliga gravida i Västerbotten bjuds in att delta i Northpop och får information per post om undersökningen. Rekryteringen sker i samband med att de gravida genomgår den rutinmässiga ultraljudsundersökningen vid graviditetens 18:e vecka. För att nå en bred bas av deltagare kommer informationsmaterialet att översättas till flera av de språk som är vanliga i länet.
– Efter ungefär ett halvår har vi rekryterat 500 deltagande familjer här i Umeå. Nu expanderar vi rekryteringen till Skellefteå och Lycksele, vilket vi hoppas ska ge deltagandet en rejäl skjuts mot vårt ambitiöst satta mål på 10 000 deltagare inom fem till sju år, säger Magnus Domellöf.

Om du är intresserad av studien kan du läsa mer på Northpops projektsida. Där kommer även forskningsresultat att publiceras.

Bilden: Magnus Domellöf undersöker lille Teal, som tillsammans med sin mamma Maria Abrahansson deltar i Northpop-studien. Foto: Elin Berge

Källa och foto: Umeå universitetSkrevs: 20:26 den 31 januari 2017 | I kategorin: Forskning | Skriv ut

Recept

Äppel- och kokospaj

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com