Senaste foruminläggen

Ta med matallergikort på resan

Ta med matallergikort på resan

Är du allergisk mot livsmedel och ska ut och resa i sommar? Då kan det vara bra att ha ett matallergikort med på resan. Både Astma- och Allergiförbundet och Celiakiförbundet erbjuder matallergikort med fakta om olika allergier.

Lagom till sommarens resor uppdaterar både Astma- och Allergiförbundet  och Celiakiförbundet sina matallergikort med ännu fler funktioner. Medlemmar i de båda förbunden kan ladda ned korten och ta med dem på resan.

På hemsidan matallergikortet.se kan du som är medlem i Astma- och Allergiförbundet översätta nästan 200 ingredienser till över 30 språk. När det personliga kortet har skapats kan det sparas som PDF, skickas via e-post, skrivas ut och tas med på resan i ett format som passar i plånboken.

Med matallergikortet kan du visa vad du inte tål för till exempel servitören på restaurangen eller caféet. En nyhet är att en användare som en gång fyllt i ett kort inte behöver fylla i allergierna igen, utan kan kopiera ett befintligt kort och enkelt byta till ett annat språk.

En annan förbättring är att Matallergikortet i sommar kommer att uppdateras med förklarande texter. Istället för att bara visa att kortinnehavaren är allergisk mot exempelvis jordnötter, kommer kortet också automatiskt att meddela i vilka produkter som jordnötter kan finnas. Det underlättar för kocken.

– Många människor med matallergi drar sig för att resa eftersom de känner sig otrygga. Vi vet att Matallergikortet kan vara till stor hjälp och hoppas att det ska bidra till att fler människor med matallergi vågar ge sig ut och resa, säger Maritha Sedvallson som är ordförande för Astma- och Allergiförbundet.

Som medlem i Celiakiförbundet har du tillgång till översättningskort om celiaki (även kallat glutenintolerans), mjölkproteinallergi och sojaproteinallergi på cirka 40 språk. Korten kan laddas ned från förbundets hemsida celiaki.se. Celiakiförbundet tipsar om att även ta en skärmbild med telefonen av de kort som du tror att du kan få användning för - så finns korten alltid till hands oberoende av internetuppkoppling.

Läs mer på www.matallergikortet.se och celiaki.se

Källor och illustrationer: Astma- och Allergiförbundet och CeliakiförbundetSkrevs: 18:16 den 3 juli 2017 | I kategorin: Tips | Skriv ut

Recept

Krämig champinjonsoppa

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com