Senaste foruminläggen

Nyfödda kan delta i studier om typ 1-diabetes och celiaki

Nyfödda kan delta i studier om typ 1-diabetes och celiaki

Kan insulin som intas i små doser via maten redan under småbarnsåren vänja immunförsvaret vid insulin och därmed förhindra typ 1-diabetes? Kan glutenfri kost och probiotika förebygga celiaki? Dessa frågor ställs i två studier som planeras vid Lunds universitet. Till våren planeras en ny stor screening av nyfödda i Skåne för att finna barn med förhöjd risk att drabbas av typ 1-diabetes eller celiaki.

Lunds universitet har fått drygt 3 miljoner kronor från The Leona M. and Harry B. Helmsley Charitable trust i planeringsbidrag för att starta upp nyföddhetsscreening i Skåne.

– Vi kommer att söka efter barn med hög ärftlig risk att få typ 1-diabetes eller celiaki i förhoppning om att kunna förhindra ett insjuknande, säger Jeanette Åkerström Kördel som är studiekoordinator för screeningen.

Screeningen är tänkt att identifiera barn med en ökad risk för autoimmun typ 1-diabetes eller celiaki och sedan fråga föräldrarna att delta med sin bebis i två nya studier. Screeningprovet tas på blodet i navelsträngen och är både riskfritt och smärtfritt.

Studie kring autoimmun typ 1-diabetes

I den autoimmuna typ 1-diabetesstudien planeras hälften av barnen att få oralt insulin och den andra hälften placebo. Från fyra till sju månaders ålder till dess att de fyller tre år kommer barnen att få en dos om dagen. Insulinet (eller placebon) är i små kapslar som öppnas och innehållet blandas i mat. Det är ett luktfritt, smakfritt pulver som intas i små smakportioner. Dosen som ges är beprövad och har i tidigare studier inte visat någon effekt på blodets glukos (blodsocker).

Deltagarna i studien kommer att följas med regelbundna besök på studiens mottagning. Besöken inkluderar att lämna blodprov.

– Preliminära studier på nyfödda som fått oralt insulin visar inga biverkningar. Insulinet ska påverka immunsystemets celler i munhålan till exempel i tonsillerna. På så sätt hoppas vi kunna förhindra att barnen får en autoimmun reaktion mot sitt eget insulin, säger barnläkaren docent Helena Elding Larsson som kommer att vara medicinskt ansvarig för deltagande forskningspersoner.

Studie kring celiaki

Även celiakistudien inkluderar regelbunden uppföljning på studiens mottagning.

– I vår studie planerar vi för tre grupper av barn. En grupp kommer att följas med glutenfri kost, en andra grupp kommer att få normalkost och probiotika och en tredje grupp kommer att få normalkost och placebo, säger barnläkare docent Daniel Agardh som kommer att ansvara för celiaki-studien.

Screeningen förväntas resultera i omkring 400 barn till varje studie. Studierna planeras att starta senare under 2018.

Fakta om autoimmun diabetes och celiaki

Autoimmun typ 1-diabetes utvecklas då det egna immunförsvaret helt eller delvis förstör kroppens betaceller som producerar insulin. Ett tecken på att detta har börjat är förekomsten av en eller flera (multipla) autoantikroppar mot protein som finns i betacellerna. Barnet kan då drabbas av diabetes inom ett till två år, men det kan även ta längre tid. Barn med den särskilda genuppsättningen för diabetes som söks i screeningen har tio procents risk att utveckla multipla autoantikroppar före sex års ålder, vilket kan jämföras med drygt en halv procent i resten av befolkningen.

Celiaki innebär att man inte tål proteinet gluten som finns i vete, råg och korn. Exempel på symtom är trötthet, diarré, viktnedgång och blodbrist. Obehandlad celiaki har även kopplats samman med benskörhet, depression och försenad pubertet. I screeningen hoppas man identifiera flickor med en genuppsättning specifik för celiaki som har så hög risk som 30 procent att utveckla celiaki före sex års ålder.

Källa: Lunds universitet
Bild: IBL bildbyråSkrevs: 21:33 den 12 november 2017 | I kategorin: Forskning | Skriv ut

Recept

Majsbröd, 1 bröd

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com