Senaste foruminläggen

Potatisbaserade drycker på gång

Potatisbaserade drycker på gång

Mjölkfria drycker och krämiga produkter baserade på potatis och raps kan finnas i handeln redan nästa år. Det arbetar forskaren Eva Tornberg på Lunds tekniska högskola för. På sikt är förhoppningen att den nya produkten också kan användas som ersättning för yoghurt, glass och grädde.

Livsmedelsforskaren Eva Tornberg har forskat på emulsioner (blandningar av vätskor) sedan 1970-talet då hon disputerade inom området. Att göra växtbaserade, krämiga produkter är tekniskt svårt eftersom växtproteiner är betydligt mer svårflörtade än animaliska proteiner.

Men Eva Tornberg har hittat ett sätt. Hon värmer protein och stärkelse i potatis på ett visst sätt och blandar det med omega 3-rik rapsolja. Processen ger en en emulsion, en lösning, med en fin konsistens som inte är klistrig. Sättet att göra emulsionen är patenterad under företagsnamnet VegofLund.

Neutral smak

Produkten har testats i labb och i fabrik. Förhoppningen är att den kan finnas i affärerna nästa år.

– Det fiffiga med potatis är att den inte smakar något. Dessutom lyfter fettet i oljan fram smakerna.
Eftersom drycken är neutral i smaken ser Eva Tornberg att det kan finnas stora användningsområden. På sikt kan produkten tillverkas och säljas som alternativ till mjölk, yoghurt, glass och grädde.

Smoothie med omega 3


Det främsta målet har hela tiden varit att ta fram en produkt för veganer.
– De kan ju ha svårt att få i sig det livsviktiga fettet omega 3, som mest finns i fet fisk. För dem och andra kan produkten fungera som ett alternativ till linfrö- och rapsolja eller hälsotillskott, säger hon.

I första skedet planerar Eva Tornberg att göra en smoothie genom att blanda emulsionen med äppelmust och frukt.

– Tanken är att den ska vara ett gott och närande mellanmål, säger hon och tillägger att det inte är någon proteindryck.
– Det är hysteri när det gäller proteiner, det råder ingen brist på proteiner i det här landet.

Smoothien innehåller sex procent rapsolja vilket ger 106 kcal per 100 ml. En smoothie på 250 ml motsvarar halva dagsbehovet av omega-3.

Källa: Lund universitet
Foto: Kristina LindgärdeSkrevs: 20:59 den 28 november 2017 | I kategorin: Forskning | Skriv ut

Recept

Bärsmoothie

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com