Senaste foruminläggen

Långt ifrån alla med pollenallergi får den behandling de behöver

Långt ifrån alla med pollenallergi får den behandling de behöver

Astma- och Allergiförbundet räknar med att cirka tre miljoner svenskar har någon form av pollenallergi. För dem med svårast allergi kan allergivaccinationer vara ett bra alternativ, men långt ifrån alla får den behandling de behöver.

Ungefär 30 procent av den svenska befolkningen har pollenallergi. De vanligaste allergiframkallande pollensorterna kommer från lövträd, främst björk, al och hassel, samt gräs och gråbo.

När vanliga allergimediciner inte hjälper ordentligt vid pollenallergi kan allergivaccinationer vara ett alternativ. Behandlingen finns över hela landet men ges i olika omfattning och inget landsting klarar av att tillgodose behovet.

För få vaccineras

Allergivaccination utförs med injektioner eller tabletter, har en behandlingsperiod på tre år och är idag den enda behandling som långsiktigt innebär att patienten i stort sett blir symptomfri. Ändå tillhandhålls behandlingen i för liten utsträckning i samtliga av landets landsting.

SFFA (Svenska Föreningen för Allergologi) beräknar att 200 personer per 10 000 invånare per år har behov av allergivaccination. Sedan 2010 mäter läkemedelsbolaget ALK vartannat år i januari månad av hur många som just då genomgår allergivaccination. Den senaste rapporten kom i januari 2018. Då var riksgenomsnittet för patienter i landets alla landsting cirka 17,5 patienter per 10 000 invånare. Alltså mycket under det beräknade behovet.

Halland ligger i topp

Det landsting där flest behandlats med allergivaccination är Halland med 48 patienter, medan Norr- och Västerbotten endast behandlat 9 patienter vardera under januari 2018.

– Samtliga landsting ligger långt under det beräknade behovet, vilket gör att många med allergi får lida i onödan. Att möjligheten till allergivaccination är så olika stämmer illa med målet för hälso- och sjukvårdslagen: ”En god hälsa och vård på lika villkor för hela befolkningen”, säger Maritha Sedvallson som är förbundsordförande i Astma- och Allergiförbundet.

Forskningsframsteg ökar behandlingsmöjligheten

En viss ökning av behandlade patienter har skett de senaste åren. Anledningen är framförallt att viss behandling kan ske med tabletter istället för sprutor.

– Forskningsframstegen inom allergivaccination i kombination med spridning av fler allergologer skulle kunna innebära en mer jämlik vård för individen, säger förbundsordförande Maritha Sedvallson.

Astma- och Allergiförbundet menar att tre punkter är avgörande för en jämlik vård:

Du kan läsa mer om pollenallergi på Astma- och Allergiförbundets hemsida.
 
Källa: Astma- och AllergiförbundetSkrevs: 20:09 den 16 april 2018 | I kategorin: Omvärld | Skriv ut

Recept

Havrebräck

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com