Senaste foruminläggen

Barn bör äta mer fibrer

Barn bör äta mer fibrer

Svenska barn bör äta mer fibrer, visar en genomgång av rekommendationer till barn som Livsmedelsverket gjort.
- Om barnen ges möjlighet att följa kostråden om frukt och grönsaker samt äter nyckelhålsmärkt pasta, bröd och flingor får de i sig tillräcklig med fibrer, säger Wulf Becker, chefsnutritionist vid Livsmedelsverket.

De svenska barnen äter i genomsnitt för lite fibrer. I Livsmedelsverkets barnundersökning 2003 var kostfiberintaget bland barn i årskurs 2 i genomsnitt 13 gram per dag, vilket borde öka till 15-23 gram per dag.

400 gram frukt och grönsaker

Frukt och grönsaker innehåller fibrer och enligt verket bör barn i åldern 4-10 år äta cirka 400 g frukt och grönsaker per dag.
Enligt verket finns det studier som visar att barn som äter mycket frukt och grönsaker äter mindre söta och feta produkter. Frukt och grönsaker bidrar därför till att ge kosten en bra balans. Dessutom tenderar barn som äter mycket frukt och grönsaker ta med sig vanorna i vuxen ålder.

Ökande till vuxen ålder

I de svenska näringsrekommendationerna (SNR 2005) finns inga siffror på hur stort intaget av kostfibrer bland barn bör vara, eftersom det då saknades underlag för att ange en mer preciserad rekommendation.
Däremot anges att intaget från skolåldern successivt bör öka för att i tonåren motsvara rekommendationerna för vuxna, vilka är 25-35 gram per dag.

Att det nu satts siffror på rekommendationerna om kostfibrer för barn beror på att experterna gjort en genomgång av det vetenskapliga underlaget för rekommendationerna. Rekommendationerna för barn bygger på bedömningar gjorda av en europeisk expertgrupp (ESPGHAN, Aggett et al. 2003).

På Livsmedelsverkets hemsida kan du läsa mer om:

Källa: Pressmeddelande från LivsmedelsverketSkrevs: 09:15 den 26 mars 2008 | I kategorin: Nya rön om mat | Skriv ut

Recept

Foccacia

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com