Senaste foruminläggen

Konferens om frågor kring matallergi

Konferens om frågor kring matallergi

I oktober samlas forskare, tillsammans med hälso- och sjukvårdspersonal, livsmedelsindustrin och medlemmar i Astma- och Allergiförbundet för att diskutera frågor relaterade till matallergi utifrån den senaste forskningen. Konferensen är ett steg på vägen att starta Bra mat för alla - ett nationellt tvärsektoriellt kunskapscentrum för matallergi och annan överkänslighet för mat.

Det är Swedish Nutrition Foundation och matallergiprojektet Bra mat för alla som håller i konferensen som ges den 11 oktober i Stockholm. Konferensen samlar experter och aktörer inom såväl livsmedelsindustri som hälso- och sjukvård och medlemmar från Astma- och Allergiförbundet. Dagen handlar om allt från diagnostik och gränsvärden för allergener i livsmedel till nutrition och livskvalitet.

-– Framsteg på detta område har stor påverkan på de enskilda personernas vardagsliv. Så gott som dagligen hör jag talas om misstag som sker och som får konsekvenser i form av sjukdomssymtom, ibland allvarliga, säger Astma- och Allergiförbundets ordförande Maritha Sedvallson.

Astma- och Allergiförbundet, Karolinska Institutet och Livsmedelsföretagen är huvudaktörer för projektet Bra mat för alla som pågår mellan år 2018 och 2021. Projektet har bland annat som övergripande mål att personer med matöverkänslighet ska kunna leva ett normalt och symtomfritt liv utan rädsla för att få livshotande eller funktionsnedsättande reaktioner.

Genom projektet Bra mat för alla kommer Astma- och Allergiförbundet, tillsammans med Centrum för Allergiforskning (CFA) på Karolinska Institutet och Livsmedelsföretagen, starta upp ett nationellt tvärsektoriellt kunskapscentrum för matallergi och annan överkänslighet för mat. Det kommer att fungera som en central kontaktpunkt för aktörer som söker samarbeten inom klinisk forskning, livsmedelsproduktion, riskanalys och kunskapsstöd.

– Idag finns ingen botande behandling mot matallergi vilket sätter stor press på att öka kunskapen om matallergier i samhället och att samarbeten mellan organisationer och myndigheter utvecklas. Därför ser vi ett behov av ett nationellt samverkande kunskapscentrum, säger Sofia Knáz som är projektledare för Bra mat för alla och ordförande för konferensen.

Läs mer på Astma- och Allergiförbundets hemsida.

Källor: Astma- och Allergiförbundet och Karolinska Institutet
 Skrevs: 21:24 den 9 oktober 2018 | I kategorin: Omvärld | Skriv ut

Recept

Svartvinbärssill

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com