Senaste foruminläggen

Parfymfria veckan vill sprida kunskap om doftöverkänslighet

Parfymfria veckan vill sprida kunskap om doftöverkänslighet

Ungefär en tredjedel av den vuxna befolkningen anger att de upplever besvär av dofter och sex procent har diagnosen sensorisk hyperreaktivitet. Samtidigt använder tre av fyra svenskar parfym varje vecka eller dagligen, något Astma- och Allergiförbundet lyfter upp under parfymfria veckan 5-11 november.

Syftet med parfymfria veckan är att sprida kunskap om doftöverkänslighet och lyfta vikten av att visa hänsyn till omgivningen. Ungefär en tredjedel av den vuxna befolkningen anger att de upplever besvär av dofter och sex procent har diagnosen sensorisk hyperreaktivitet.

Tänk över användningen

Inför Parfymfria veckan den 5-11 november har Astma- och Allergiförbundet  genomfört en Novus-undersökning tillsammans med Unga Allergiker och Apotek Hjärtat. Enligt undersökningen använder 75 procent av befolkningen parfym varje vecka eller dagligen. En fjärdedel säger också att samtliga av deras hår- och hudvårdsprodukter innehåller parfym. Var femte kvinna använder mellan 6-15 skönhetsprodukter varje dag. Två tredjedelar av männen använder 1-5 produkter dagligen.

– För den som är doftöverkänslig innebär det stora problem när så många människor använder parfym och parfymerade produkter dagligen. För den doftöverkänsliga betyder det i praktiken att man måste undvika situationer där parfym kan tänkas förekomma. Därför vill vi uppmana fler att reflektera över om de verkligen måste använda doftsatta produkter i så hög utsträckning, säger Maritha Sedvallson som är förbundsordförande i Astma- och Allergiförbundet.

Fler kan tänka sig oparfymerat

Samtidigt som undersökningen visar att parfym och parfymerade produkter används i hög utsträckning, tycker endast 19 procent att det är mycket eller ganska viktigt att deras makeup samt hud- och hårvårdsprodukter är doftsatta. I den yngre åldersgruppen (18-29 år) uppger endast tolv procent detta. Åtta av tio kan tänka sig att välja parfymfritt om de skönhetsprodukter de använder idag fanns som oparfymerade alternativ.

– För oss som apotekskedja är det viktigt att hela tiden jobba med att utveckla fler parfymfria produkter för att kunna erbjuda alternativ till det parfymerade sortimentet. Under parfymfria veckan vill vi, tillsammans med Astma-och Allergiförbundet och Unga Allergiker, sprida kunskap om doftöverkänslighet och lyfta det parfymfria sortimentet för att fler ska kunna visa hänsyn till sin omgivning, säger Annika Svedberg som är chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Parfymfria veckan pågår den 5-11 november.

Fakta om doftöverkänslighet
Ungefär en tredjedel av den vuxna befolkningen anger att de besväras av dofter/kemikalier och sex procent har diagnosen sensorisk hyperreaktivitet, SHR. Läs mer på Astma- och Allergiförbundets hemsida.

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i september via webbenkäter av Novus på uppdrag av Astma- och Allergiförbundet, Unga Allergiker och Apotek Hjärtat. Totalt har 1 055 personer i målgruppen 18-79 år svarat på undersökningen.

Källa och bild: Astma- och AllergiförbundetSkrevs: 10:47 den 31 oktober 2018 | I kategorin: Omvärld | Skriv ut

Recept

Vildsvinsköttbullar

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com