Senaste foruminläggen

Allergivänligt vandrarhem prisas

Allergivänligt vandrarhem prisas

Astma- och Allergiförbundets vandrarhem Södergården tog hem guldplatsen när Svenska Turistföreningen (STF) korade årets bästa vandrarhem/hotell i kategorin Gästernas val. Priset delas ut till det boende som fått flest gäströster.

STF har drygt 250 boenden runt om i landet och delar varje år ut pris till årets bästa vandrarhem/hotell. Sedan 2017 är Södergården anslutet till STF.

Allergisanerat

Södergården drivs av Astma- och Allergiförbundet och är profilerat som ett unikt astma- och allergivänligt boende. Vandrarhemmet är allergisanerat och särskilda regler gäller för dem som kommer dit. Alla gäster måste vara rökfria, använda oparfymerade produkter och får inte ta med sig husdjur. Nötter, mandlar, jordnötter, ägg och fisk får inte tas med, varken som ren produkt eller som ingrediens i en annan produkt. Tack vare reglerna kan även de som har svåra allergier hitta ett vandrarhem där de kan bo utan att bli sjuka.

Gästernas val

I motiveringen till priset Gästernas val står det "STF Södergården är det enda astma- och allergivänliga boendet i Norden. En plats där alla kan koppla av och slipper oroa sig för sin egen hälsa eller andras. Förutom att gården ligger i en sagolik vacker natur, i klassiska Åre, med närhet till skidåkning och vandring, ser värdinnan Eva Björklund till att alla trivs och har det bra. Det känns som att återvända hem till en släkting varje gång man kommer dit!"

– Utmärkelsen är väldigt ärofylld att få men också viktig i vårt generella arbete med att göra samhället mer tillgängligt för de med allergisjukdom. Den är en viktig indikation på att det finns en efterfrågan på denna typ att anpassat boende. Vi brukar säga att Södergården är Sveriges mest tillgängliga vandrarhem, säger Maritha Sedvallson som är förbundsordförande för Astma- och Allergiförbundet.

– Många hotell och anläggningar är i dag anpassade efter olika behov och funktionsnedsättningar, men en anpassning till de med allergisjukdom saknas ofta. Detta gör att en resa som ska vara något glädjefullt istället blir ett orosmoment som gör att många väljer bort att resa på semester. På Södergården erbjuder Astma- och Allergiförbundet en helt unik möjlighet till trygg semester och rekreation utan att prislappen är högre än annars.

Med uppmärksamheten kring STF:s utmärkelse hoppas Astma- och Allergiförbundet att fler intressenter inom t.ex. hotell, vandrarhem och nöjesparker förstår vikten av att anpassa sina anläggningar även för dem med allergisjukdom.

Läs mer om Södergården.

Källa och bild: Astma- och Allergiförbundet
 Skrevs: 21:23 den 18 november 2018 | I kategorin: Tips | Skriv ut

Recept

Tryffel

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com