Senaste foruminläggen

Höststormarna hotar julbordet

Höststormarna hotar julbordet

Förra höstens kraftiga oväder hotar årets julbord eftersom fisket gav mycket mindre ansjovis än vanligt. För att fisken ska räcka bättre har Abba tagit fram en ansjovispaste, särskilt för Janssons frestelse.

Skarpsill, som används för att göra ansjovis, fiskas en begränsad period på hösten. Skarpsillen bereds och lagras sedan under några månader för att få en riktigt god ansjovis. Därför behövs förra årets fångst för årets julbord.

- Det kraftiga ovädret gjorde dels att skarpsillen inte kom in till de vatten där den vanligtvis fiskas och dels att fiskebåtarna inte kunde ge sig ut och fiska i samma utsträckning som de brukar. Det gjorde att vi bara fick ungefär hälften av vad vi vanligtvis får, säger Håkan Hulander, utvecklingschef på Abba Seafood.

Grebbestads ansjovispaste för Janssons frestelseAnsjovispaste för Janssons

Abbas ansjovispaste är speciellt framtagen för att användas i Janssons frestelse och säljs i tub under namnet Grebbestad Ansjovispaste. Den innehåller fiskkött från ansjovis som vanligtvis används till andra produkter, som t ex leverpastej.

Fakta Ansjovis:

Ansjovis är en fiskkonserv som i skandinaviska länder oftast görs av skarpsill. När skarpsill kryddas och lagras i tunna kallas den ansjovis. Skarpsillen saltas och kryddas på ett speciellt sätt, bland annat med typiska julkryddor. Efter några månaders mognad är det dags att filea till ansjovisfiléer.

Ingredienser i ansjovispasten:
Fiskkött 84% (skarpsill 72%, sill 12%), salt, socker, kryddor, balsamvinäger, rapsolja, ättika, vatten, konserveringsmedel (E211, E202), förtjockningsmedel (E415) surhetsreglerande medel (E300) och aromer.

Källa och bilder: Abba SeafoodSkrevs: 09:36 den 25 september 2007 | I kategorin: Nya produkter | Skriv ut

Recept

Drömrulle med lemoncurd

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com