Senaste foruminläggen

Huden kan vara port för matallergier

Huden kan vara port för matallergier

Nya rön visar att små barn kan utveckla allergi mot födoämnen redan innan den första smakportionen introduceras. Därför kan barn drabbas av allvarliga allergiska reaktioner när de för första gången äter ett högallergent livsmedel som mjölk, ägg eller jordnötter.

Födoämnesallergen finns överallt i vår omgivning och det är naturligt att barnets hud kommer i kontakt med dem, till exempel när föräldrar kramar sitt barn. Nu visar nya rön att om hudbarriären är skadad vid till exempel eksem, kan matallergi utvecklas genom huden.

– Det är med tacksamhet man konstaterar att forskningen på matallergiområdet går framåt. Matallergi hos barn medför mycket oro och ofta stora begränsningar. Hittar man förhållningssätt som underlättar för berörda familjer, och kanske till och med förhindrar utveckling av allvarlig allergi, är så mycket vunnet. Atopiska eksem hos barn har inte fått den uppmärksamhet som behövs men kanske denna forskning kan lyfta intresset för diagnosgruppen framåt, säger Maritha Sedvallson som är förbundsordförande i Astma- och Allergiförbundet.

I senaste numret av Astma- och Allergiförbundets medlemstidning Allergia kan du läsa en artikel om den nya forskningen.

Bra mat för alla - nytt kunskapscentrum

Astma- och Allergiförbundet arbetar tillsammans med Centrum för Allergiforskning på Karolinska institutet och Livsmedelsföretagen för att bygga upp Bra mat för alla, vilket är ett nationellt tvärsektoriellt kunskapscentrum för matöverkänslighet. Syftet med verksamheten är att personer med matallergi ska kunna leva ett så normalt och symtomfritt liv som möjligt, utan rädsla för att få livshotande eller funktionsnedsättande reaktioner.

– Kanske vårt nationella matallergicentrum Bra mat för alla kan leda till att vi åtminstone i Sverige ser på matallergi och behandling, förebyggande insatser samt toleransutveckling på samma sätt både inom politik, forskning, profession och patientorganisation, säger Maritha Sedvallson.
Läs mer om Bra mat för allaKarolinska institutets hemsida.

Källa: Astma- och Allergiförbundet och Karolinska institutet
Foto: Astma- och Allergiförbundet
 Skrevs: 21:32 den 12 mars 2019 | I kategorin: Forskning | Skriv ut

Recept

Krämig champinjonsoppa

Nya artiklar
Bli medlem på mjölkfri.com